Kulturminister Amanda Lind (MP).
Kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen öppnar för sittande publik

Regeringen vill börja tillåta arrangemang med sittande publik från och med 1 oktober. Kulturen föreslås också få ytterligare 1,5 miljarder kronor i krisstöd.
– Gör vi det här så är det frihet under ansvar, säger inrikesministern.

ANNONS

Beskedet kommer från inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff på fredagen.

– Vissa verksamheter har drabbats svårt av förbudet mot folksamlingar på 50 personer och verktyget uppfattas som trubbigt, säger Damberg.

Förbudet mot folksamlingar ligger kvar, men regeringen remitterar förslag om lättnader på två områden:

Det ena handlar om serveringsställen som kaféer och restauranger, som ska undantas från ordningslagen. Det andra handlar om att göra undantag för vissa arrangemang för sittande publik.

– Samtidigt är jag och regeringen medvetna om att det här inte löser sektorns alla problem, säger Amanda Lind.

Förslagen skickas nu på remiss och ambitionen är att de ska träda i kraft 1 oktober.

ANNONS

"Frihet under ansvar"

Folkhälsomyndigheten ska också ta fram rekommendationer för hur sittande arrangemang ska kunna hållas på ett smittsäkert sätt.

– Gör vi det här så är det frihet under ansvar, säger Mikael Damberg.

Förslaget välkomnas av Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

– Något vi har tryckt på jättehårt är att Folkhälsomyndigheten ska ta fram riktlinjer för hur man ska genomföra ett så kallat coronasäkrat kulturevenemang och att de ska göra det tillsammans med kulturbranschen, säger han.

Enligt Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst, är Sveriges scener beredda att ta emot publik på ett smittsäkert sätt.

– Är det några som kan det här regelverket så är det våra teatrar, operor, konserthus och dansscener. Vi vet hur man gör det här, lugnt och städat och med hög riskbedömning som vi är vana vid att göra i alla frågor, säger han.

Även Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på branschorganisationen Svensk Live, är positiv och han säger att arrangörerna är beredda att öppna upp på ett ansvarsfullt sätt.

– Den här konstiga regeln, att man inte får plocka upp en gitarr och börja spela på restaurang, det är bra att regeringen ser att det har varit en helt orimlig regel som ingen har begripit, säger han.

ANNONS

Nytt miljardstöd

Kulturen och idrotten föreslås också få ytterligare 2,5 miljarder i krispengar. Stödet ska fördelas så att kulturen får 1,5 miljarder medan 1 miljard kronor går till idrotten. Diskussioner förs med C och L inom ramen för budgetförhandlingarna för att få igenom stödet.

Det senaste krispaketet till kulturen klubbades igenom i våras och låg på 500 miljoner kronor.

Även Stefan Forsberg välkomnar stödpengarna, men menar samtidigt att de inte räcker.

– Det kommer att behövas mer resurser och det kommer vi fortsatt att ha en dialog om. Men självklart är vi tacksamma över att det kommer medel, säger han.

Pressad kulturminister

Amanda Lind har den senaste tiden fått kritik för kultur- och nöjesbranschens förutsättningar under krisen. Många menar att regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster, dit kulturarrangemang räknas, slår oerhört hårt mot branschen och att kulturministern inte har agerat tillräckligt kraftfullt.

Många har också ifrågasatt varför restriktionerna skiljer sig åt mellan olika branscher och vad som egentligen ska räknas som en offentlig sammankomst. Frågan har fått extra fart sedan myndigheterna stoppat artister som Danny Saucedo och Ebbot Lundberg från att uppträda för sittande restauranggäster.

ANNONS