Känslor i kyrkan. Mark Levengood är glad att få göra ett dejtingprogram med kyrklig inramning. ”För mig som är en troende människa är det kul att man får lite inblick i kyrkans arbete också, att få visa upp att den är otroligt dynamisk.”
Känslor i kyrkan. Mark Levengood är glad att få göra ett dejtingprogram med kyrklig inramning. ”För mig som är en troende människa är det kul att man får lite inblick i kyrkans arbete också, att få visa upp att den är otroligt dynamisk.”

Prästhjärtan som bultar

Det blir starka känslor nästan direkt i SVT:s nya dejting-serie. – Jag blev förvånad över att prästerna gick så hårt in för det, säger programledaren Mark Levengood.

ANNONS
|

I morgon sänds andra delen av realityserien Tro, hopp och kärlek på SVT1. Tre präster och en pastor söker kärleken med Mark Levengood som ciceron.

Han värjer sig inför jämförelser med andra dejtingprogram som Bonde söker fru och Ensam mamma söker, där själva urvalsprocessen är central.

– Det viktiga för mig var att vi fick bra samtal om på vilken grund man ska bygga en relation och hur man ska göra när man är singel och vill dejta, säger han.

Själv träffade han sin man Jonas Gardell 1986 och de förlovade sig efter bara tre veckor. I dag är de gifta och har två barn.

ANNONS

Hur bra skulle du själv vara om du kastades ut på marknaden nu, i mogen ålder?

– Otroligt dålig! Jag skulle vara sagolikt usel. Det har jag i och för sig alltid varit. Jag var i San Francisco nyligen och träffade en kompis och gick ut och tog en drink. Min kompis sa ”Ser du inte att folk stöter på dig?” Men jag såg inte någonting.

I våras sändes ett program där deltagarna presenterades. Efter det formligen rasade breven in från människor som ville dejta.

Deltagarna fick själva välja ut några personer som de har dejtat under sommaren medan kamerorna filmat och Mark Levengood har stöttat och peppat. Det uppstod snabbt starka känslor.

– Det är kanske en prästgrej. De är aningen trögstartade, men när de väl har bestämt sig för något så kör de linan ut. Det förvånade mig – och gladde mig.

Han säger sig ha en ”inneboende finländsk skepticism” när det kommer till kärlek och han försökte i vissa lägen hålla tillbaka de nyförälskade prästerna.

– Aningen senare i serien när någon kommer och säger att de är kära så är jag djupt skeptisk. Jag är verkligen ingen amorin. Jag tänkte lite lekfullt ”de hittar väl en partner eller kanske inte”. Men det var på allvar för dem, det märkte man.

ANNONS

Till skillnad från exempelvis Bonde söker fru så finns det inte fasta moment där kärleksaspiranter åker ut ur programmet.

– De är ju präster och vill inte hamna i ett läge där de väljer bort en människa, men visst hände det att de insåg att med just den här kandidaten finns nog ingen framtid. Men att göra slut snyggt är en konst i sig. Du kommer märka att de är förvånansvärt valhänta. Man kan aldrig bli sin egen doktor.

Men hur sunt är det egentligen att dejta framför kamerorna?

–Jaa, det där är jättejätteknepigt. Jag skulle nog vara väldigt medveten om kamerorna hela tiden, men det finns ögonblick senare i serien när deltagarna faktiskt glömmer bort kamerorna.

Vad tycker folk i kristna kretsar om programmet?

–Både det ena och det andra. Jag bad en kompis som är biskop att plocka fram lite bra präster till oss men han ville inte. Han tyckte att det var en jättedålig idé. En hemlig ambition för mig är att han ska se programmet och ändra inställning.

Vad har du själv lärt dig av programmet?

– Jag har lärt mig att det aldrig är för sent och att det största hindret för många singlar är de själva. Jag har en kompis i Finland vars faster vi 85 års ålder skilde sig från sin 87-årige man med orden ”Livet måste gå vidare”. Vårt program är i samma anda, det finns en fortsättning om man vill det.

ANNONS

Kristin Molander, 46 år: Uppväxt i Onsala, har tre barn. Präst i Svenska kyrkan. Arbetar i Uppsala på Svenska kyrkans kansli.

David Castor, 44 år: Kallas Pastor Castor på bygden, är landsbygdspräst i Hässleholms kyrka och i EFS missionshus i Röke.

Josef Barkenbom, 31 år: Pastor i pingstförsamlingen i Södertörns församling där han ansvarar för ungdomsverksamheten.

Åsa Meurling, 52 år: Skärgårdspräst iDjurö, Möja, Nämdö församling. Åsa är uppvuxen i Småland och är mamma till två vuxna döttrar.

Tro, hopp och kärlek sänds i SVT1 på tisdagar 20.00.

ANNONS