Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/21

Pippi-premiär invaderad av sjörövare

Pippi gör entré med en dansande Lilla gubben, sen dundrar sjörövarna in på scen och succén är ett faktum. Nu kan sommaren börja - för nu har Kålle Gunnarssons familjeföreställning i Teatergläntan haft premiär.

Det kändes som en höstkväll men var egentligen starten på sommaren. Med en dansande Lilla gubben och ett gäng råbarkade sjörövare tog Pippi Långstrump över Teatergläntan i premiärföreställningen i går kväll i Falkenberg. Det är åttonde gången som Kålle Gunnarsson sätter upp någon av Astrid Lindgrens älskade berättelser på den här platsen.

Förra sommaren spelade man Bröderna Lejonhjärta men i år är det världens starkaste tjej som tar över. Ett tema som kanske känns mer aktuellt än någonsin och en förebild för alla barn - och vuxna. Scenen där Pippi utmanar Starke Adolf är fantastisk.

"Den som är starkast måste också vara snällast" är en av Pippis regler, även om hon medger att hon ljuger en hel del. "Vi kan väl vara vänner ändå?" säger hon till Tommy och Annika.

Uppsättningen har spelats på Intiman i Stockholm tidigare men har nu byggts ut för att passa miljön i Teatergläntan där scenen är större och publiken sitter lite längre bort. Samtidigt känns det närmare än i en teatersalong och barnen i publiken jublar och kommenterar högt det som händer på scenen.

Det är som en stor fotbollsplan med Villa Villekulla i ena änden och Tommy och Annikas hus i andra änden. Skådespelarna och den övriga ensemblen rör sig smidigt mellan scenens olika "rum". Den avslappnade dialogen varvas med de kända sångerna och nyskrivet material. Sjörövar Fabbe är mäktig och bovarna Karlsson och Blom som ska stjäla Pippis guldpengar har fått en egen sång.

Men det är sista gången man är i Solhaga. Nästa sommar blir det en ny plats i Falkenberg. Med samma atmosfär får man hoppas.