Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Pigg 90-åring som planerar ny bokutgivning om passion

Jan Myrdal förundras över sin fysik, pratar om kvinnorna i sitt liv och planerar ny bokutgivning.

Jan Myrdal fyller 90 år och pratar fortfarande om den stora passionen. – Jag drabbades av kärlek och den är skriven utan skamkänsla, säger han om projektet att på nytt ge ut boken "Maj. En kärlek" - om en av hans fyra hustrur.

Det är kvinnorna i hans liv som först tar plats på scen när HN möter Jan Myrdal inför hans 90-årsdag i Varberg där han numera bor mer permanent. Födelsedagen vill han använda för att ge ut delar av sin och fotografen Rune Hassners långa TV-serie "Bilden som vapen" från åren 1978-1988. 

Men ändå är det om kvinnorna i sitt liv som han pratar. Om sina hustrur Nadja, Maj, Gun och Andrea. Och om sin dotter Eva som han känner en sådan stark gemenskap med.

– Hon är jävligt bra, vi är politiskt och intellektuellt överens, säger han.

I hans liv finns även hustrun Andrea sedan nio år tillbaka och hennes dotter. Men de bor i olika städer och Jan träffar dem inte lika ofta längre.

– Vi hade nyligen två veckor tillsammans men jag bor mer permanent här i Varberg nu. 

Andrea arbetar som Silviasyster i Stockholm där hennes dotter också studerar.

Jan Myrdal rör sig obehindrat mellan våningsplanen i det röda tegelhuset i centrala Varberg där han har sin bostad och sitt bibliotek. Huset är överfullt med bokhyllor, det ligger travar av böcker, papper och affischer överallt. I ett hörn sitter en man från Kungliga biblioteket och katalogiserar material.

I ett annat rum möter vi en pensionerad bibliotekarie som försöker göra ett register över de hundratals politiska affischer som Jan Myrdal har samlat på sig under sina många och långa resor. 

Affischerna är också en liten del av det material som han och Rune Hassner använde för att göra ett tjugotal halvtimmeslånga program för SVT om bilder som massproducerats med syftet att påverka människor, för att indoktrinera, för att förändra samhället. Det blev en tv-serie som spände över fem århundraden från 1500-talet och fram till revolutionens Iran.

Men det är ändå boken om Maj som just nu tycks ligga Jan Myrdal närmast om hjärtat. Maj Lidberg som han träffade i början av 1950-talet och för vars skull han lämnade sin dåvarande hustru Nadja.

– Det var en blixt som slog ner. Jag gick hem och sa att jag hade drabbats av kärlek och ville skiljas. Sedan tog jag min tandborste och gick, berättar han.

Nu vill han ge ut boken om Maj på nytt - "Maj. En Kärlek". De fick fem år tillsammans och dottern Eva.

– Jag har skrivit en helt ny inledning som handlar om den tiden och om det sociala nätverk som jag hade då men jag vill också förklara passionen, vara hederlig med den, säger han.

Efter Maj kom fotografen och konstnärinnan Gun Kessle som han skulle dela mer än 50 år tillsammans med.

– Hon var hård men god. Hon brukade säga att livet inte är gröt och mjölk utan mycket svårare. Vi höll inte på och krafsade i varandras känslor och tankar. Att tala ut är oftast döden för ett förhållande. Man behöver ha ett privat område inne i sig själv.

Jan Myrdal talar också om ett bokprojekt som handlar om att "reda ut familjesituationen".

– Vi hade ju många konflikter i familjen och det har ofta varit kontroverser omkring mig även utanför familjen.

Han kallar det för "Ett andra anstånd" där han "går in på livet och skär upp det" med "verklig uppriktighet".

Pensionen synes avlägsen för denna 90-åring som till viss del förundras över sin egen fysik, efter två hjärtinfarkter och en omfattande hjärtoperation.

– Jag vet inte vad som hände när de opererade mig men det stoppade uppenbarligen sjukdomsförloppet. Statistiskt sett är jag nog i rätt bra form men lite otränad. Om jag hade haft mindre ont i knäna skulle jag ha gått ner till havet och badat oftare.