Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paret släpper sin första spänningsroman

Varberg. Hon är balettmästare, han är kirurg. Vad händer när yrkesprofessionerna möts i fiktion? För Johanna Björnson och Gordon Lahnborg blev det starten på ett bokutkast. Nu släpper paret sin första spänningsroman med Varbergsanknytning.

Den fiktiva kirurgen Carl Lagerberg är född utanför Varberg men lever ett privilegierat liv på en lyxyacht i Stockholm. Han träffar en världsberömd prima ballerina vid namn Irina Pavlova – men parets kärlekshistoria går inte som en dans. Tillsammans ställs de inför en tillvaro som kantas av mord och oetiska experiment. Det är synopsis för Johanna Björnson och Gordon Lahnborgs romandebut ”Det ryska arvet” som nyligen nått handeln. Författarparet delar förvisso mycket med huvudkaraktärerna, som yrkesval och det faktum att Gordon och Johanna bott på en båt. Resten är fiktion.

– Allt som händer har vi inte varit med om, säger Johanna Björnson med ett skratt.

– Det vore hemskt, för det är ruskiga scener som utspelar sig i boken förstås, där har fantasin fått fritt spelrum, försäkrar Gordon Lahnborg.

Operationssalar möter operahus i ”Det ryska arvet” – två världar som sällan möts.

– Inom sjukhusvärlden finns det många deckare, inte fullt lika många inom dansvärlden. Det som skiljer boken från många andra spänningsromaner är miljöerna hoppas vi.

Om efternamnet Lahnborg klingar bekant så var det namnet på den numera ur tiden gångna färghandel som Gordons farmor en gång startade på Norregatan i Varberg.

– Min pappa kom från Varberg. Jag har mina rötter här och har sommarbott i stan hela livet. Nu bor vi här mer permanent, säger Gordon Lahnborg.

Han började med att skriva en släktkrönika. När alla familjeband och generationer hade avhandlats uppmuntrade Johanna honom att hålla orden vid liv med nya berättelser.

– Men då ska du vara med, sade jag till Johanna. Sedan började vi skriva tillsammans, återger Gordon Lahnborg.

I två år har paret levt med spänning i tillvaron när de har författat thrillerromanen Det ryska arvet. De har också hittat ett eget sätt att jobba på.

– Vi tänker ut historien tillsammans och pratar igenom den. Sen skriver Gordon. Jag läser, skriver samman, sorterar och sen renskriver Gordon. Skriva är mer hans grej men att fantisera hjälps vi åt med.

– Vi är varandras bollplank, flikar Gordon in.

Det färdiga bokmanuset skickades runt till olika förlag – och det blev napp.

– Det tog sin tid. Boken åkte fram och tillbaka mellan redaktörer och lektörer, säger Johanna.

– Det är en tredjedel författande och två tredjedelar praktiska saker runtomkring boken. Det har vi lärt oss nu.

Gordon har tidigare publicerat böcker och skrifter inom den medicinska världen. Vetenskapen lämnar inget spelrum för kreativitet.

– Nu får jag fantisera och skriva precis vad jag vill. Inom vetenskapen måste man väga varje ord på guldvåg. Det är en helt annan värld, säger han.

Sista ordet i kärlekshistorien mellan huvudkaraktärerna Carl Lagerberg och Irina Pavlova är inte skrivet. Just nu arbetar författarparet med en uppföljare och hintar om ”mer Varberg” i kommande bok, toppat med en riktig ”cliffhanger” om vi får tro Gordon Lahnborg:

– Nu är andra boken halvskriven. Slutet kommer att vara en riktig cliffhanger. Fast vår lektör lärde oss att cliffhanger kan kallas för framåtkrok på svenska. Så sista kapitlet i nästa bok blir en riktig framåtkrok.

Gordon Lahnborg och Johanna Björnsons bokdebut ”Det ryska arvet” har nyligen nått bokhandeln. De har levt i spänning i två år inför släppet av spänningsromanen. Bild: Johan Erkki

Fakta: Gordon Lahnborg & Johanna Björnson

Gör: Johanna Björnson är hovdansare och har varit verksam på Kungliga Operan som premiärdansös och balettmästare. Hon driver en dansstudio för blivande professionella dansare. Gordon Lahnborg är docent i kirurgi och har publicerat flera böcker i ämnet.

Bor: Varberg och Stockholm.

Aktuella: Med spänningsromanen Det ryska arvet, första delen i en trilogi.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten