Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/32

Ovanligt museum visade upp sig

Natur, spännande historia och hantverk. Ekomuseet i Ätradalen visade upp många av sina besöksmål på helgens marknad på Larsagården i Vessigebro.

Ekomuseet har runt 80 besöksmål som består av särskilda platser bland annat ute i naturen men också fornminnen, gamla hus, konst och hantverk samt trädgårdar och mat. I helgen var det marknad i Larsagården där många visade upp sig.

– Många av besöksmålen handlar om att man gör saker på gammalt sätt, till exempel tunnor, bröd, smide och trätäljning. Man får se hur det går till och kan prata med de personer som utför det och kanske till och med prova på, berättar Bo Bengtsson som är ordförande i styrelsen för Ekomuseet. 

Ätradalen är en gammal handelsled utmed vattendraget Ätran med många gamla byggnader som är bevarande men där finns även fornminnen och natursköna platser som påminner om en svunnen tid. Besöksmålen har alla det gemensamt att de har en speciell anknytning till handelsleden. Även hantverksbodarna knyter an till handelstraditionen med allt från läderarbeten till keramik och tvåltillverkning.

– Ekomuseets uppgift är att visa kultur, natur och hembygd i den miljö den har sitt ursprung i, berättar Bo Bengtsson som själv har en verksamhet där man bakar tunnbröd.

– Hos oss tar vi emot grupper som vill göra en trevlig aktivitet tillsammans och få lära sig något om mathistoria.

Själva Larsagården är en kringbyggd Hallandsgård med de äldsta delarna från 1700-talet - också ett besöksmål som ingår i Ekomuseet. Men Bo Bengtsson vill också gärna lyfta fram alla de fornminnen som Ekomuseet har hjälpt till att kartlägga och göra informationsskyltar till.

– De är väldigt viktiga och vi har sett till att man hittar dit och att man kan läsa om platserna.