Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Operan tvingades ställa in premiären – då filmades Mozarts "Così fan tutte"

Göteborgsoperans premiär på Mozarts "Così fan tutte" ställdes in med kort varsel. Nu har föreställningen istället filmats, och visas live på hn.se.
– Vi samlades veckan därpå och körde igenom föreställningen i princip live. Vi hann knappt med några omtagningar så det finns en viss nerv, säger regissören Mattias Ermedahl.

Tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart levde ett kort men produktivt liv och lämnade efter sig ett stort antal verk. Mot slutet av livet, under fyra intensiva år, färdigställde han tre operor tillsammans med librettisten Lorenzo da Ponte: "Figaros bröllop", "Don Giovanni" och "Così fan tutte".

I Wien under det sena 1700-talet skapade de båda vad som dryga två hundra år senare fortsätter att vara tre av världens mest spelade operor. Från Mozart själv trumfar bara hans allra sista – "Trollflöjten".

LÄS MER: Recension: "Figaros bröllop" – Göteborgsoperan

Sätter upp tre operor på tre år

På Göteborgsoperan tycks man ha intresserat sig särskilt för samarbetet mellan Ponte och Mozart. Så sent som hösten 2019 gick det att se en nypremiär av "Figaros bröllop" och i maj nästa år sätter man upp "Don Giovanni". Tanken var att kunna visa "Così fan tutte" på Operans Skövdescen under våren. Men det satte coronapandemin stopp för.

– Vi skulle ha åkt runt i hela regionen och ända ner till Skåne och sen avslutat på Göteborgsoperan, säger Mattias Ermedahl.

Regissören har själv haft en central roll i Operans Ponte/Mozart-produktioner. I "Figaros bröllop" spelade han greve Almaviva. I "Don Giovanni" bär han titelrollen och i "Così fan tutte" sitter han alltså i registolen.

– Det som är speciellt med alla dessa tre operor är att de också är bra pjäser. De är väldigt goda representanter för upplysningstiden och för romantiken som vid den tiden knackar på dörren.

– Sen är de mänskliga porträtten fint utmejslade. "Figaros bröllop" är kanske allra bäst, men även "Don Giovanni" och "Così fan tutte" är väldigt mänskliga. Det spelar ingen roll att de är gjorda i slutet av 1700-talet. Man kan ändå känna igen sig i kärleken och svartsjukan, säger Ermedahl.

Så ser du "Così fan tutte"

När: Streamas från söndag den 17 maj, klockan 11:00 till och med 6 juni.

Var: På Göteborgsoperans sajt gofilm.se och på hn.se

Föreställningslängd: ca 2 timmar och 20 minuter.

Språk: Svenska

Förväxlingskomedi och tight kammarspel

I sin version av "Così fan tutte" har han valt att inte förlägga historien i en annan tid eller plats, även om en och annan anakronism kan förekomma. Han har också försökt att inte skygga undan för varken det allvarliga eller komiska i förväxlingskomedin.

I "Così fan tutte" står fyra ungdomar i centrum. Två systrar och deras pojkvänner, vilka slår vad med en bekant om flickvännernas trohet.

LÄS MER: Se Operans musikalmaraton i efterhand

LÄS MER: Quiz: Är du en musikalexpert?

Uppsättningen var förstås tänkt att visas på scen, men Mattias Ermedahl tycker att den fungerar väl också som filmad. Inte minst eftersom tittaren då kommer närmare.

– Ofta görs den på stora scener, vilket inte alltid är så lätt. Det är väldigt tydligt ett kammarspel som utspelar sig i små sammanhang och utrymmen. Vi gör den på en fysiskt liten yta med vår orkester på scen.

Om uppsättningen:

"Così fan tutte" är en förväxlingskomedi där två unga systrar luras att vara otrogna efter en cynisk vadslagning. Medverkar gör sex sångare och fem musiker i regissören Mattias Ermedahls version, med fiffigt flexibel scenografi av Gunnar Ekman.

Musikalisk ledning: Joakim Kallhed.

Solisterna Ann-Kristin Jones (Dorabella), Frida Engström (Despina) och Sami Yousri (Don Alfonso) har tidigare stått på Göteborgsoperans scen. Däremot är det debut för Matilda Sterby (Fiordiligi), Hannes Öberg (Guglielmo) och Per Lindström (Ferrando).

Fakta: Göteborgsoperan

Hallands Nyheter visar föreställningen

Mattias Ermedahl är glad över att de ändå kunde filma produktionen. Beskedet om den inställda premiären kom samma dag som genrepet skulle äga rum och skålen som var tänkt till premiären förvandlades i ett slag till en gravöl.

– Det kändes oerhört snopet att jobba i nio veckor för något som gick upp i rök. Ur ett gruppterapeutiskt syfte var nog detta viktigt. Sen är alla inblandade överens om att det blev väldigt bra utifrån förutsättningarna.

"Così fan tutte" får digital premiär under söndagen och visas på både Operans egen plattform och på hn.se. Föreställningen går att se från 17 maj till och med 6 juni.

– Jag betraktar det här som en gåva till vår publik. Naturligtvis främst till de som köpt biljett, men även alla andra som inte kan komma och som har ett sug efter kulturunderhållning, säger Mattias Ermedahl.

Kort om handlingen:

Titeln "Così fan tutte" kan översättas till ungefär ”så gör de alla” – och är en ledtråd till intrigen. Librettot av Lorenzo da Ponte (som samarbetade med Mozart även i "Figaros bröllop" och "Don Giovanni") bygger på en sann historia om en cynisk lek. Två killar slår vad med en äldre bekant om att deras flickvänner aldrig skulle kunna bedra dem. Killarna är säkra på sin sak, men efter att de själva förklätt sig och försökt förföra varandras flickvänner förflyttas positionerna. Förväxlingar, dråpligheter och lögner leder till otrohet, desperation och svartsjuka – men också till åtrå och kärlek.

Men mellan vilka? Vem vinner vadet? Och vem vinner kärleken?

Fakta: Göteborgsoperan