Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nyproducerade verk på höstens Rum för dans

Nya verk som är producerade i Sverige, så sammanfattar Maria Jönsson på Region Halland danshösten.

– Vi startar med en urpremiär 27 september i Falkenberg av Nicole Neidert, en ung koreograf med rötterna i Halmstad. Hon samarbetar bland annat med kostymdesignern Linnea Bågander och i föreställningen Cuttlefish spelar den klädda kroppen en stor roll, säger Maria Jönsson.

Linnea, i sin tur, doktorerar just nu i Borås, vid textilhögskolan och gör även en gästföreläsning på Falkenbergs museum onsdagen 13 september om sitt arbete med kläder och rörelse.

Rum för dans, som presenteras av Region Halland har ett spännande program att erbjuda i höst. Förutom alla nyproducerade föreställningar blir det kärt återseende med bland andra Cullbergbalettens tidigare koreograf och dansare, Mats Ek och Ana Laguna. Maria lovar en riktig önskekväll för alla dansvänner. Som en del i det nationella nätverket Dansnät Sverige och tillsammans med övriga parter från Malmö i söder till Umeå i norr satsar man vartannat år på en gemensam produktion som turnerar över hela landet.

– I år har uppdraget gått till Khamlane Halsackda, verksam i Malmö. Hans föreställning Ursäkta oss, som utgår från känslan att möta ett nytt språk i ett nytt land, kommer till Falkenberg 18 oktober.

Välkända koreografer
En annan välkänd koreograf för halläningarna är Örjan Anderson, som med pianisten och Beethoven-tolkaren Per Tengstrand har gjort en ny föreställning, Alae, för tre dansare och en flygel. Den visas på Kungsbacka Teater 12 oktober.

Ännu en helt nyproducerad föreställning är den som Art of Spectra sätter upp. Who are U, får sin nationella turnéstart i Halmstad 7 november och avslutar i Falkenberg 23 november. Detta danskompani har dansat i Halland flera gånger tidigare.

Även utländska gäster
Frozen songs, som sätts upp av norska Ina Christel Johannessen och hennes kompani zero visibilty corp är ett undantag från höstens dansare med sin norska bakgrund. Föreställningen hittar sin inspiration i fröbanken på Svalbard och det FN-stödda initiativ att i ett mörkt kylrum spara 800 000 fröer från hela världen som en slags livets källa.

Inte förrän i december, den femte, avslutas höstens uppsättning av Rum för Dans. Den stora finalen utgörs av Mats Ek som nämnts tidigare.
– Mats Ek tillsammans med Cullbergs karismatiske dansare Ana Laguna gör ett av sina sällsynta framträdanden med två kortare koreografier, Potatis och Memory tillsammans med filmen Gammal och dörr, där även Mats Eks mor, Birgit Cullberg, medverkar på filmduken, säger Maria Jönsson.

Rum för Dans är en halländsk dansinstution där Region Halland, Falkenberg och Kungsbacka kommuner samarbetar kring dans som konstform. Grunden i arbetet är gästspel och produktion.