Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder av ett hologram av artisten Tupac från 2012. Arkivbild.

Ny teknik ska återuppliva skådespelare

Det ukrainska företaget Neocortext har som nyårslöfte att förändra nöjes- och spelbranschen under 2019. Företaget fokuserar på artificiell intelligens (AI) och har tagit fram programvaran "Reflect faceswap" som bland annat använder AI för att byta utseende på människor, med ett påstått snabbare och mer trovärdigt resultat än konkurrenterna, rapporterar Forbes.

Exempelvis kan den nya programvaran användas av spelare för att sätta sina egna ansikten på spelfigurerna, vilket skulle addera ytterligare en dimension till data- och onlinespel med ett förstapersonsperspektiv.

Förhoppningen är också att filmindustrin ska kunna använda den nya tekniken för att slå samman bilder på skådespelare med deras stuntmän eller återuppliva avlidna skådespelare på filmduken. Även musikbranschen kan ta hjälp av programvaran för att göra hologram av artister mer verklighetstrogna.

Företaget siktar också på att ta fram en tjänst som kan avslöja falska bilder och videor och försvåra spridningen av falska nyheter.