Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nioosha Shams. Pressbild.
Nioosha Shams. Pressbild. Bild: Susanne Kronholm

Nioosha Shams blir ny läsambassadör

I två år ska hon väcka läslust och hon vill slå ett slag för både hemspråksundervisning och ungdomskultur. Nu tar författaren Nioosha Shams över stafettpinnen som läsambassadör.

– Jag känner mig tacksam och glad över att just jag får göra det här. Det är verkligen mäktigt, säger Nioosha Shams, som nu tar över uppdraget från den tidigare läsambassadören Bagir Kwiek.

Hennes första uppgift blir att presentera sig själv på Bokmässan i Göteborg. Sedan väntar möten med Kulturrådet för att konkret forma hennes uppdrag.

Överst på att göra-listan är att slå ett slag för flerspråkighet och modersmål, berättar Nioosha Shams. Hon skulle vilja höja statusen för modersmålet bland barn och ungdomar.

– Jag själv gick på hemspråk tills jag var tio och läste persiska. Det var inget jag tyckte var särskilt kul och jag skämdes mycket över det. Men i dag ångrar jag jättemycket att jag inte fortsatte. Jag skulle vilja att det ses som något ärofyllt att ha flera olika språk och att det inte bara blir att gå i väg och ha hemspråk i en timme medan alla andra gör något annat, säger hon.

Har lärt ut skrivande

26-åriga Shams är den yngsta läsambassadören hittills. Hon är ungdomsboksförfattare och genom sitt nya uppdrag skulle hon också vilja höja statusen för ungdomskultur och ungas kulturutövande. Hon tror att hon kan dra nytta av sina egna erfarenheter från när hon själv undervisade unga i skrivande.

– Då insåg jag att ungdomarna som inte trodde att de läste eller skrev snabbt fick reda på att de visst gör det. Ungdomar som lyssnar på mycket hiphop och lär sig texterna utantill är också ett sorts läsande, säger hon.

Den nya läsambassadören hoppas kunna använda sin post till att göra skillnad på riktigt. Hon nämner sin föregångare Bagir Kwieks initiativ till att utnämna romska läsambassadörer i hela landet som ett inspirerande exempel.

– Det är en väldigt konkret och kraftfull sak att göra. Min förhoppning är också att inte bara vara ett ansikte utåt för läsfrämjande utan jag vill verkligen kunna uträtta saker på riktigt.

"Mindre ensam"

Själv började hon läsa som väldigt liten. När hon var barn blev hennes bror en ingång till många böcker. Han började med att läsa högt för henne för att få henne intresserad, och sedan fortsatte hon på egen hand. De största läsupplevelserna fick hon av böcker som hon kunde spegla sig i, berättar hon.

– Att kunna hitta de där böckerna som talade till mig och där jag fick se andra som var som jag själv. Det gjorde att jag kände mig mindre ensam. Böcker har betytt jättemycket för mig.

Fakta: Nioosha Shams

Ålder: 26 år.

Bor i Stockholm.

Är utbildad på Biskops Arnös författarskola. Debuterade 2020 med romanen "Om det regnar i Ahvaz". Skriver för Aftonbladet kultur.

Aktuell som ny läsambassadör, utnämnd av Kulturrådet. Uppdraget handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen.