Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NBC-programledaren Matt Lauer avskedas. Arkivbild.

NBC-ankaret Matt Lauer kickas

Tv-kanalen NBC:s ankare Matt Lauer är den senaste i raden av amerikanska medieprofiler som avskedas efter rapporter om tafsande och sexuellt ofredande.

Lauer får sparken sedan en medarbetare anmält honom för "olämpligt sexuellt beteende på arbetsplatsen", meddelar kanalen. Lauer har i över 20 år varit en av programledarna för morgonsändningen "The Today Show".

- Vi är förtvivlade, sade Lauers kollega Savannah Guthrie när hon läste upp nyheten om avskedandet i direktsändning.

Isolerad händelse?

Chefen för NBC News, Andrew Lack, skriver i ett meddelande till bolagets anställda att anmälan – som gjorts av en kollega – är av allvarlig art och utgör ett "tydligt brott mot bolagets regler". Enligt Lack är rapporten den första gentemot Lauer, som frontat "The Today Show "sedan 1997, men "det finns skäl att tro" att det inte var en isolerad händelse.

I förra veckan avskedades en annan känd programledare, Charlie Rose, efter rapporter om att han tafsat och ägnat sig åt sexuella trakasserier i åratal. Rose arbetade för tv-kanalerna CBS News och PBS. Han ledde bland annat ett morgonprogram, hade en show i eget namn samt medverkade i det anrika programmet "60 Minutes".

Oanständiga sms

Flera andra medieprofiler har fått sparken av liknande skäl. I april tvingades Bill O'Reilly, som lett det kända samtidsprogrammet "The Bill O'Reilly Factor", lämna Fox News sedan flera tidigare anställda anklagat honom för sexuella trakasserier. Och Fox News-kollegan Eric Bolling, som lett "The Specialists" kickades i höstas då det framkom att han skickat oanständiga telefonmeddelanden till kollegor.

Vidare bröt tv-kanalen NBC i oktober kontraktet med sin politiske expertkommentator Mark Halperin. Detta efter uppgifter om att han trakasserat kvinnliga kollegor under sin tid på tv-kanalen ABC, främst i början av 2000-talet. Halperin har bett om ursäkt och sagt att han gått i terapi i flera år för att förstå vad som orsakade ett så olämpligt beteende.