Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdag 14 juni tar Ahmad Sarmast tillsammans med Metallica emot årets Polarpis.

"Musiken kan hjälpa Afghanistan att läka"

Ahmad Sarmast ser musiken som en stark och helande kraft i Afghanistan. Polarpriset tar han emot till sin musikskola, landets enda. Men ännu mer som ett erkännande för alla som riskerar sina liv för musiken.

Under besöket på Kulturama i Stockholm några dagar före själva Polarprisgalan har han tackat eleverna för deras konsert. Han sade att de spelade fint, lika fint som eleverna på Afghanistans nationella musikinstitut, Anim, hemma i Kabul. Enda skillnaden är eleverna där måste genomgå säkerhetskontroller där deras instrument skannas.

Inte för att man misstror dem, men för att små pojkar är sköra när de utsätts för radikalisering.

- Vår skola är en måltavla. Men det jag försökte göra i går var att inspirera och motivera eleverna här att få ut ännu mer av det som är självklart för dem, säger han nu.

- I Afghanistan riskerar människor livet för att få studera musik, att bära ett musikinstrument på stan kan göra dig föremål för diskriminering och påhopp. I går var det en underbar konsert, alla njöt, ingen var orolig för vad som skulle kunna hända mitt under konserten. När vi spelar är vi rädda för att något ska kunna hända.

Som en fotbollsseger

Nyheten om Polarpriset spreds som om det hade varit det afghanska fotbollslandslaget som hade vunnit de asiatiska mästerskapen, berättar han. Numera uppträder hans elever i presidentpalatset och på officiella tillställningar. Men under talibanstyret var all musik förbjuden i Afghanistan och de tre senaste åren har kulturinstitutionerna ånyo varit utsatta.

Anim utsattes för en självmordsbombare under en konsert 2014. Två personer dog, dock ingen elev, men Ahmad Sarmast var inledningsvis rädd för att föräldrarna inte skulle låta barnen återvända.

- Men första dagen som skolan öppnade igen efter bombattentatet var varenda elev tillbaka. Det betyder att människor gör motstånd, de ger inte upp.

"En mäktig gåva"

Under talibanstyret levde Ahmad Sarmast i exil i Australien men valde ändå att återvända när han fick möjlighet att starta landets ännu i dag enda musikkola för barn.

- Musiken är för mig inte bara underhållning utan något mycket mer och större, en stor vacker och mäktig gåva som kan förändra människor och samhällen, som kan bidra till helandet av ett land som Afghanistan som varit i krig i 40 år. I dag vet vi att musik hjälper människor och samhällen att läka.

I synnerhet elever på barnhem och från gatan uppmanas att söka utbildningarna som är gratis.

Förtur för flickor

Alla genomgår samma intagningsprov men hela tiden med ambitionen att så fort det är möjligt ge platserna till flickor.

- De är bland de mest diskriminerade i det afghanska samhället, vi började med en flicka 2010. I dag är 35 procent av eleverna flickor och det är en stor, stor framgång för oss.

Lärarna på Anim har dessutom utbildat landets första kvinnliga dirigent, från början en föräldralös flicka från Konar, en av landets fattigaste och mest konservativa regioner. Skolan har också en helt kvinnlig orkester Zohrah, som kommer till Stockholm den 8 mars nästa år.

- Finansieringen blev klar i går!