Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

West of Eden spelar på Stålboms

Bandet har besökt Falkenberg flera gånger och känner sig hemma här. I helgen spelar West of Eden på Stålboms under sin 20-årsjubileumsturné.

– Det är lite som hemmaplan för oss. Vi har spelat här många gånger, både ute och inne, säger Martin Schaub som är sångare i bandet.
Tillsammans med sin fru Jenny är han sommarfalkenbergare och spenderar några månader varje år i Glommen. Där har de ett sommarhus som de håller oerhört kärt. Landskapet och naturen får dem att komma till ro och ger dem inspiration till musiken.
– Det är något med kargheten, lugnet och horisonten. Det påminner lite om Skottland, som musiken.
Spelat in ”hemma”
En av skivorna spelade bandet in i Fyrvaktarbostaden på Morups Tånge, men sedan dess har en del bandmedlemmar kommit och gått.
I dag jobbar halva bandet som musiker på heltid, och resten som musiklärare på halvtid.
– Vi är ute ganska mycket och spelar, även om det inte är ett heltidsjobb. Vi spelar nog mer än de flesta, säger Martin.
På ett år brukar de komma upp i ett 60-tal spelningar. Just nu är de alltså ute på jubileumsturné där de har letat i sin låtskatt och plockat fram låtar både från nu och då. Totalt har de repat in drygt 60 låtar som de varierar emellan. Det betyder att en konsert, inte är den andra lik.
Martin och Jenny skriver
– Nej, vi ville testa att göra så här. Det är nytt och spännande för oss men har fungerat bra hittills. Vi har i och för sig bara gjort tre spelningar på turnén innan den här, säger Martin skämtsamt.
Det är han och frun Jenny som skriver musiken till bandet. Trots att de aldrig har slagit igenom stort i Sverige har de bokats till många spelningar världen över. I år väntar bland annat en resa till Tyskland och en till Kina.
– Ja vi kommer ut en del. Men jag tycker att det är kul att vi har kämpat på i 20 år utan att vi har slagit igenom utan har spelat i det tysta. Det är imponerande att vi har hållit på i 20 år och släppt tio skivor, säger Martin som jobbar som musiker på heltid.
– Jag sitter mycket och jobbar med symfoniorkestrar. Jag skriver orkesterarrangemang till Göteborgs Symfoniker om de ska spela med Laleh eller Miriam Bryant till exempel. Vi är inte så många som gör sådant i Sverige, vi är kanske tio totalt. Nyligen skrev jag arrangemang till Weeping Willows som ju också är på jubileumsturné, fast på lite större scener.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.