Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Varbergare delaktig i Aviciis sista hitlåt

Martin Svenssons Mello-bidrag "(Du är så) yeah yeah, wow wow" har fått nytt liv genom Aviciis "Never leave me".
– Jag är glad och smickrad, säger varbergaren.

Låtskrivarna Kristoffer Fogelmark och Albin Nedler har berättat att den sista låt de skrev med Tim "Avicii" Bergling och britten Joe Janiak var "Never leave me". Två dagar senare reste Avicii till Oman, där han hittades död den 20 april 2018 på ett hotell i huvudstaden Muskat.

Många lyssnare har hört att refrängen är en ny text på engelska till versen i "(Du är så) yeah yeah, wow wow" – som varbergaren Martin Svensson skrev och kom fyra med i Melodifestivalen 1999.

– Tydligen växte han upp med min musik och lyssnade på mina låtar och det är ju en ära. Jag tycker att den nya texten är jättefin.

Martin delaktig i Aviciis sista låt

Nu har Martin Svensson, som växte upp på Smålandsgatan på Håsten, fått en utmärkelse för sitt bidrag till "Never leave me". Men exakt varför?

– Ingen aning! Jag vet bara att låten har spelats mycket och jag räknas som låtskrivare, men jag har inte följt det. Jag fick hem en dubbel platina-skiva och är jätteglad för att skivbolaget Universal tänkte på mig, säger han på telefon från Teneriffa (en av Kanarieöarna).

Dubbel platina är nivån för 16 miljoner streams och eftersom "Never leave me" har passerat 20 miljoner på Spotify är den halvvägs till trippel platina. Då räknas inte originalets 13 miljoner lyssningar.

– Gamla låtar och böcker lämnar en efter ett tag, tycker jag, så man inte har samma relation längre som när man var mitt i arbetet. Jag har hört andra versioner som jag också gillar, säger Martin Svensson och syftar på tolkningen av Den Svenska Björnstammen 2015.

Tidigare i år kom dessutom en energisk, punkig version av bandet Allt Faller, till samlingsplattan "Låtar för livet".

LÄS MER: Martin Svensson hatade att vara känd

Första gången Martin hörde att Avicii hade återanvänt en av hans melodislingor råkade Martin vara i just Los Angeles, med sin författarkollega Leif Eriksson, för att arbeta med Velvet Revolvers trummis Matt Sorums (tidigare i Guns N’ Roses) självbiografi.

– Vi var på gymmet och jag fick ett mejl om det. Men det var efter Aviciis död, så jag har aldrig träffat eller pratat med honom.

Jobbar mycket med amerikaner

Att skriva självbiografier med kändisar har varit Martin Svenssons huvudspår som författare ända sedan "Dö inte nyfiken!" med Johannes Brost hösten 2014.

Bland svenskarna vars liv har fått röst av firma Svensson och Eriksson finns Mona Sahlin, makarna Jonna och Joakim Lundell, Charlotte Perrelli, systrarna Graaf och MMA-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson.

Bland de utländska finns sångerskan Samantha Fox, skvallerbloggaren Perez Hilton och snart Yousef "Fousey" Erakat, som har tio miljoner följare på Youtube.

– Jag har jobbat längre som författare än som artist och är på högre nivå. Jobben med böcker i USA har ökat från att vara runt 40 procent till 80 procent, berättar Martin Svensson.

Skriver du några låtar nuförtiden?

– Nej, men jag har fått frågan om att vara med på en låtskrivarvecka. Det hade nog varit roligt, men jag har så fruktansvärt lite tid över, så den måste jag vara rädd om. Jag vill ju hinna vara med min fru och våra barn.

Vad gör du på Teneriffa?

– Vi har en kick-off för en bok, men jag får inte säga vem den handlar om.

Något som inte är hemligt är att del två i barnboksserien "Luna och superkraften" just har släppts. Den heter "Kärleken" och är skriven ihop med Leif Eriksson och Sören Olsson (känd för böckerna om Sune respektive Bert ihop med Anders Jacobsson).

Nu under coronapandemin får Martin och Leif göra många av intervjuerna via videosamtal.

– Vi jobbar på som vanligt, men det är inte att föredra, för man missar några procent när man ses framför en skärm, förklarar Martin Svensson, som när han är tillbaka i Halland oftast håller till i Halmstad.

Där bor hans föräldrar och yngre syster Sara Beischer med sin familj.

– Ja, men jag har börjat planera in dagar i Varberg också. Det är alltid härligt i Apelviken.