Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Varberg ger plats åt den äldre jazzen

Trad, swing och bebop – Jazz Corners vårprogram kan ses som en historielektion, men mycket musik från första halvan av 1900-talet.

Säsongen inleds på Varbergs teater den 13 februari med en institution inom svensk jazz: CBQ. Av lokalt intresse är att bandets konsert 1986 var den fjärde någonsin i arrangerande Jazz Corners historia.

Senare samma år dog bandledaren Christer Boustedt, men medmusikerna valde att fortsätta som Contemporary Bebop Quintet med Stefan Isaksson som saxofonist. Sedan dess har även Åke Johansson avlidit, så vid pianot sitter numera Göran Strandberg.

Basisten Ivar Lindell var med redan på gruppens debutskiva 1978 och på trumpet hörs Bosse Broberg, som i september fyller 80 år. CBQ brukar blanda egna låtar med bopklassiker av giganter som Charlie Parker och Thelonious Monk.

Årets andra konsert blir tidsmässigt ett steg bakåt. Spicy Advice Ragtime Band från Stockholm har nämligen sina musikaliska rötter i jazzens födelseort New Orleans.
Namnet är taget från en låt av trumpetaren Bunk Johnson och förutom trad-revival lirar bandet gärna ragtime och tidig blues.

Bröderna Jocke och Adam Falk trakterar trumpet respektive klarinett/tenor, och Cissi Larsson sjunger när hon inte spelar klarinett.

I Spicy Advice Ragtime Band ingår även musiker som brukar höras i modernare sammanhang, som Gunnar Åkerhielm (piano) och Niklas Wennström (bas).

I samma musikaliska universum finns Swing Tarturo, som den 18 mars gör en särskild konsert (med fri entré om man bokar plats) för barn i Komediantens lilla teater. Målet är "ett färgglatt kalas med lekfull gammeljazz, stora och små tromboner, sång och steppdans".

Två dagar före kan alla som gillar amerikanska standards få sitt lystmäte, för Mads Mathias egna kompositioner är precis så mjukt svängiga och romantiska.

Den danske, sjungande saxofonisten var i Falkenberg 2012 och i Varberg sommaren 2013, och rekommenderas till alla som gillar Jamie Cullum och Michael Bublé.

Ännu mer lättlyssnat kan det nog bli när den kanadensiska sångerskan och pianisten Laila Biali turnerar i Halland. I Varberg blir det Bruket hon gästar den 5 april med tolkningar av både evergreens och nyligen bortgångna storheter som David Bowie och Leonard Cohen.

Biali har bland annat sjungit med Sting och hennes egna låtar på albumet "House of many rooms" drar åt singer/songwriter-pop.

Sist ut är Halmstadtenoristen Per Thornberg och tre musiker från Växjö: Per-Magnus "Pelvin" Ekström (piano), Mattias Welin (bas) och Kristofer Johansson (trummor).

Kvartetten spelar låtar av Tadd Dameron (1917–1965) boppianisten som lever vidare genom sina kompositioner.

"Good bait", "Lady bird" och "Our delight" lär finnas med på programmet, men jag hoppas även på "On a misty night" och "Soultrane", båda inspelade av Dameron ihop med John Coltrane 1957.