Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Välkänt bluesband dyker upp i Tryckhallen

Rutinerad blandning inleder vårsäsongen.

Bluesveteraner samsas med lysande jazzsångare från Danmark och Sverige, när Falkenbergs Jazz- & Bluesförening byter lokal.

Efter att ha testat Strandbaden är Falkenbergs Jazz- & Bluesförening tillbaka i Tryckhallen bredvid Hwitan.

Bluesband inleder

Först ut den 16 februari är precis som för ett år sedan Mönsterås Blues Band – med en blandning av amerikanska original och eget material på svenska. Tre av fem originalmedlemmar är kvar från 1972.

Göteborgska Sweet Little Angels är betydligt nyare, men är fyllt av rutinerade musiker, och deltog på Varbergs Jazzdagar sommaren 2017.

Hammondorgeln ordnar gung i instrumentala låtar av Jack McDuff och Jimmy McGriff och i sånger av jumpbluesartister som Amos Millburn och Wynonie Harris frontas bandet av Johanna Hjort.

Dansk stjärna

När Mads Mathias skulle till Falkenberg i december 2012 fastnade hans pianotrio på ett insnöat tåg från Stockholm. Men konserten räddades av att tre kompisar i Köpenhamn snabbt körde till Ruby Red och kompade alldeles utsökt.

Pianisten Peter Rosendal är ordinarie i bandet när den grammisbelönade dansken återkommer den 6 april. Mads Mathias sjunger som Jamie Cullum och lirar soft tenorsax i Stan Getz anda.

Ännu mer imponerande är att han som få andra kan skriva svängiga och romantiska låtar (exempelvis på albumet ”Free falling”) som lätt kan misstas för att vara odödliga amerikanska standards. Lättlyssnad jazz av högsta kvalitet alltså.

Sångerska från Värmland

Säsongen avslutas av en av de största svenska jazzsångerskorna i modern tid, Rigmor Gustafsson. Precis som Viktoria Tolstoy är hennes popinfluerade skivor på tyska Act välproducerat kommersiella, medan konserterna blir mer frisläppta och renodlat jazziga.

Trion består av toppnamn från den svenska jazzscenen, med Chris Montgomery (också värmlänning) bakom trummorna. Pianisten Jonas Östholm och basisten Martin Höper skolades i en av de senare upplagorna av Fredrik Norén Band.

De sistnämnda hörs på Rigmors senaste album, "When you make me smile" (2014) där hon själv har skrivit flera av låtarna.