Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Ulf Lundell vill ha regn på årets turné

Sommarens troligen största konsert i Halland blir när Ulf Lundell kommer till Varberg den 2 augusti.

Efter sex år återkommer Ulf Lundell till Societetsparken, laddad med nya låtskisser från förra året och massor av äldre hits.

”Jag tar mitt ansvar. Vi kan inte ha en så torr och het sommar till. Jag ger mej ut på turné igen sommar 19. Det kommer garanterat att regna. Överallt.”, skriver Lundell själv på sin hemsida.

– Jag har otroliga minnen från konserterna som vi arrangerade med Lundell på 1990-talet, vid norra och södra fästningshörnan och i Societetsparken, så Varberg känns lite extra. Lundell är oerhört proffsig och levererar alltid på scen, säger Björn Nohlgren på Nöjet Konsert, lokal medarrangör till åtta av Live Nations 15 spelningar i sommar.

– Vi försöker ha en bra blandning på våra konserter i Societetsparken och Lundell och Laleh (den 12 juli) är en perfekt kombo, tycker Björn Nohlgren.

Några uppgifter om kompbandet finns inte ännu, men under det som då sades vara avskedsturnén, sommaren 2015, backades Lundell upp av Janne Bark (gitarr), Jens Frithiof (gitarr), Marcus Olsson (keyboard), David Nyström (keyboard), Surjo Benigh (bas) och Andreas Dahlbäck (trummor).

Senast den legendariske rockpoeten var i Varberg var sommaren 2013 och då skrev HN-recensenten Björn Gunnarsson: "Det låter Lundell, kort och gott. Det vill säga likartade ackordsföljder och rytmer, sångarens sätt att frasera (eller snarare inte frasera) och versmakarens sätt att både vara banal och poetisk på en och samma gång."

LÄS MER: Ulf Lundell i Societetsparken 2013

Lundell bjöd då även på ett lokalt minne: "Första publiksnacket kommer långt, långt in i programmet, och då handlar det om Sveriges Kurort, Varberg, där Lundell delger publiken en upplevelse med tångbad på 1980-talet. Inte en helt angenäm upplevelse, av anekdoten att döma."

För knappt ett år sedan släppte Lundell 27 låtar med sång till akustisk gitarr och i HN skrev recensenten Johan Lindqvist "Det här är tveklöst rätt väg att gå för Ulf Lundell om han ska fortsätta göra musik. Den klatschande, bredbenta rocken med maxat eko och återkommande boogie-bröt hade han kört i botten.

LÄS MER: Vital Lundell i Halmstad 2015

När Lundell istället sätter sig med den akustiska gitarren, drar ned på tempot och liksom väntar in sig själv istället för att rusa vidare mot nästa ordrika vers blir också kraften en helt annan. Här får bokstäverna plats och i den relativa stillheten finns så mycket mer dynamik och spänst än i väggar av trummor och bas".

Lindqvist jämför nya "Skisser" med "12 sånger" (1984) och "Xavante" (1994) och tycker låtarna "är det mest stringenta han har släppt ifrån sig på hur länge som helst": "Lundell sjunger att ”Allt behöver inte sägas, allt behöver inte skrivas ned”, i bärande "Högblå himmel" och berättar hur han bränner hela pärmar med text i kaminen och fortsätter: ”Jag har ingenting att säga, orden faller platt till marken.”

"Imma på spegeln" är klarsynt, nogsamt urkarvad poesi om en man som befinner sig på ”andra sidan av allt” och återigen går Lundell ner till havet. Men nu finns där ingen eufori, det är istället en plats att försöka bli vän med sina minnen.

LÄS MER: Lundells rockseminarium i Halmstad

I "Farväl Amerika" sjunger Lundell om Donald Trump, men också alldeles kort om sin egen far. I "Ett som är säkert" handlar det om populism och högerextremism medan "För brödfödan" är en ovanligt godmodig hälsning från vandrings­stigarna runt Österlens åkrar.

I "Tranorna kommer" står rockpensionären i bara kallingarna på trappen och ser hur de stora fåglarna drar in över Stenshuvud. Och äntligen har han skrivit en låt som heter "Vargen". Det skulle kunna bli platt och närmast parodiskt. Humor saknas visserligen inte, men han håller stilen.

Ja, det är som vanligt i praktiken omöjligt att lyssna på Lundells låtar utan att tolka dem som rapporter från det där huset på höjden utanför Kivik. Han växlar ändå ständigt perspektiv från att berätta om det som är alldeles nära för att bara några rader senare ge sig ut i omvärld, politik, media, historia, kultur och mytologi. Ja, det känns igen. Men det är mer inspirerat än på länge.

LÄS MER: Lundells konsert i Halmstad 2012

Allt håller inte samma klass, det här är trots allt skisser, ett långt utkast till något som kan och bör bli ett nytt album. Jag hoppas att Ulf Lundell samlar ihop sina hemmainspelningar, gärna ringer en sträng producent, och sedan spelar in ett nytt album med de tio–tolv starkaste spåren.

Och lämna bandet utanför. Det här är, nästan, redan alldeles färdigt."

FAKTA: Ulf Lundells turné

29 juni Helsingborg, Sofiero Slott

5 juli Oskarshamn, Latitud 57

12 juli Hasslö, Hasslöfestivalen

16 juli Fårö, Stora Gåsemora Gård

19 juli Furuvik, Furuviksparken

20 juli Härnösand, Härnösands Stadsfest

24 juli Borgholm, Borgholms Slottsruin

26 juli Ystad, Öja Slott

27 juli Vadstena, Vadstena Slott

30 juli Rättvik, Dalhalla

1 augusti Stockholm, Skansen

2 augusti Varberg, Societetsparken

9 augusti Stenungsund, Stenungsbaden

23 augusti Huskvarna, Folkets Park

24 augusti Trädgårdsföreningen, Göteborg