Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Två nya konserter på Strandbaden i höst

Falkenbergs Jazz- och Bluesförening testar ny lokal.

Under hösten görs ett av Strandbadens stora konferensrum om för att passa Falkenbergs Jazz- och Bluesförenings konserter.
– Där har vi aldrig varit förut, men jag vet att de gjorde en egen jazzsatsning för ett tag sedan och att samma ägare har ett hotell i Ystad som sponsrar jazzfestivalen där. Strandbanden dök upp när vi spånade kring att göra något nytt, så vi tog kontakt och går allt bra så fortsätter vi nog under våren, berättar styrelsemedlemmen Ewan Svensson.

Säsongens första konsert är också den jazzigaste, med den nu 73-årige brittiske, underhållande genreöverskridaren Clive Powell, mer känd som Georgie Fame.

Pianisten och sångaren som är känd för låtar som "Yeh, yeh" och "The ballad of Bonnie and Clyde" kompas av Ewan Svensson (gitarr), Yasuhito Mori (bas) och Göran Kroon (trummor), som alla var med på Bohuslän Big Bands turné med Georgie Fame.
– Jag har även spelat med Georgie på Jazzdagarna flera gånger, så det blir inte särskilt svårt att repa in hans låtar, berättar Ewan.

Andra konserten på Strandbaden blir ett ovanligt möte mellan tre mästare inom olika genrer – med bluesen som gemensam nämnare.

Multiinstrumentalisten Ale Möller, som kan spela till och med på en gummislang, blandar gärna nordisk folkmusik med grekisk och afrikansk, och det var hans idé att skapa en trio.

Gitarristen Knut Reiersrud bjuder på slått (instrumental folkmusik) från sitt hemland Norge, medan Eric Bibb står för den traditionella afroamerikanska bluesen, där låten "Flood water" för tankarna till översvämningarna i Mississippi både 1927 och efter orkanen Katrina 2005.

Sista konserten blir på Hwitan, för att inte krocka med Strandbadens julbord. På scen då står Blue Angela Mood, där varbergaren Andreas Modiggård trummar bakom tre musiker med rutin från av falkenbergsbandet Galta-Göstas.

Makarna Heléne Thornberg (sång/altsax) och Jonas Hermansson Thornberg (gitarr/sång) bor numera i Halmstad och basen hanteras av Rolf Johansson.
– Vi hoppas att de drar åskådare från alla tre städerna, för vi behöver höja vårt publiksnitt, säger Ewan.

Sommarens Jazzdagar på Hwitan lockade inte lika mycket folk som arrangörerna hade hoppats, med tanke på att stjärnor som Randy Brecker och Scott Hamilton.
– Nej, jag är lite besviken. Vi har ny kassör så det ekonomiska resultatet är inte klart än. Det lutar åt att vi går lite minus, men det har vi budgeterat för, så resten av verksamheten påverkas inte.

Att den kommande säsongen bara innehåller tre konserter beror på att festivalen tar mycket tid och energi, och att arbetet med höstens bokningar börjar först efteråt.
– Till våren räknar vi med fyra eller fem konserter, säger Ewan.