Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Tusses konsert på Pride ställdes in: ”Det är ett kontraktsbrott”

Mello-vinnaren Tusse var bokad till Pride Varberg, men hann inte dit trots att en helikopter väntade på Landvetters flygplats.
– Det är ett kontraktsbrott, säger Annica Cauchy, ordförande för Pride Varberg.

I lördags den 2 juli satt publiken bänkad och väntade på att Tousen ”Tusse” Chiza skulle kliva ut på scenen i Societetsparken. Men plötsligt meddelade arrangörerna att sångaren inte skulle dyka upp utan var ersatt av Hampus Carlsson.

"Jag såg verkligen fram emot att få spela på Varberg Pride! Vi försökte med alla medel för att få till det, men när jag landade på Landvetter så var det försent”, skriver Tusse i ett sms.

– Jag tror allt handlar om att bokningsbolaget har bokat Tusse för tajt. Under eftermiddagen började vi inse att det skulle bli ont om tid och kollade information om hans flyg och hade kontakt med Swedavia. Sista gången jag kollade skulle hans plan landa på Landvetter klockan 19.30 och då insåg vi att det inte skulle gå, eftersom vi bara hade polistillstånd till klockan 20.00, säger Annica Cauchy, ordförande för Pride Varberg.

Hur anser du att hans bokningsbolag har skött det här?

– Det här är ett kontraktsbrott. Vi har inte betalat någonting och kommer inte göra det heller. Från föreningens sida har vi gjort allt som står i vår makt, svarar Annica Cauchy.

Klockan 14.30 på lördagen livestreamade TV 4 en konsert från festivalen Lollapalooza i Stockholm med två ”Idol”-vinnare: Tusse (2019) och Birkir Blær (2021).

Efter det skulle Tusse flyga från Arlanda till Landvetter vid 16-tiden och åka bil till Varberg klockan 17–18. På pappret fanns då tid till bland annat soundcheck före den halvtimmeslånga konserten klockan 18.30.

Tillstånd för helikopter

När den inbokade flighten ställdes in fick bokaren Musikevent och United Stage hitta en annan lösning, som Pride Varberg accepterade och hjälpte till med genom att fixa tillstånd för landning med helikopter. Problemet var att den nya flighten blev försenad.

– Helikopter hade tagit ungefär tolv minuter till Varberg beroende på vindarna och jag tror att Tusse hade varit i Varberg till 19.30, enligt flightradar som jag kollade på. Helikoptern stod beredd, men jag fick meddelande om att spelningen var inställd, säger Tusses agent Dennis Karlsson på United Stage.

Den 20-åriga artisten, som kom till Sverige för tolv år sedan som ensamkommande flykting från krigsdrabbade Kongo-Kinshasa, satt alltså på flyget när Pride-arrangörerna vid 19-tiden ställde in hans konsert.

– Jag har gjort tusentals konserter och tror inte att polisen hade stått med batonger om spelningen hade dragit över några minuter. Pride Varberg kunde haft is i magen och ringt polisen och frågat, men de var väl lite nervösa, fortsätter Dennis Karlsson.

Ingen faktura skickas

Pride Varberg hade bokat Tusse via Niklas Hoxell, vd på Musikevent, och han hade i sin tur skrivit kontrakt med United Stage.

– Jag ber om ursäkt och skickar inte någon faktura. Pride ska inte betala något, för Tusse har ju inte uppträtt. Rätt ska vara rätt, men det är ingens fel. Alla gjorde vad vi kunde och tyvärr blev Pride drabbat, säger Niklas Hoxell och fortsätter:

– Tusse ville uppträda, men det går inte att spekulera i om han hade kunnat vara framme före 20.00. Kunden hade bara polistillstånd tills dess och det är det som gäller. Hela spelningen hade inte hunnits med.

Är det inte riskabelt att köra två konserter samma dag med 50 mils avstånd?

– Med dagens möjligheter är det inte omöjligt och det gäller bara att allt klaffar, svara Hoxell.

Tusse vill till Varberg

Pride Varbergs Annica Cauchy är förstås besviken för att festivalens huvudakt fick ställas in med kort varsel.

– Det är klart det påverkar och vi är väldigt ledsna över det här. Men överlag var det en fantastisk dag och jag hoppas att allt det positiva väger över. Jag tror aldrig det varit så många besökare som i år. I paraden var säkert mellan 3 000 och 4 000 personer. Vi var väldigt nöjda, förutom att kvällens huvudartist inte dök upp, säger Annica och riktar ett stort tack till artisterna som ställde upp och körde extranummer.

– En reflektion jag har är att artister väldigt ofta är tajt uppbokade och fungerar inte reguljära flyg och tåg, ja då blir det så här.

För Tusse slutade kvällen i stället med en taxi till Post Hotel i Göteborg. Hans senaste spelning i Varberg är fortfarande den under Diggiloo sommaren 2021.

"Jag är superledsen över att det blev såhär. Jag hoppas att jag får komma och spela i Varberg vid nåt annat tillfälle, och då ska vi dansa extra mycket”, skriver Tusse till HN.

LÄS OCKSÅ: Stor uppslutning på Varberg Pride

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch (KD) medverkan på Pride fick både ris och ros