Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Repetition i guldskor. Torgny Söderberg är en man som lever som han lär. Har man skrivit ”Diggi-loo diggi-ley” får man jazza runt i guldskor.

Torgny gör Diggiloo för fjortonde gången

Med rötterna i Varberg har han varit en del av svensk musik i 40 år och är en av skaparna av dundersuccén Diggiloo. – Det känns härligt i hjärtat att komma hem med showen, säger Torgny Söderberg.

Lasse Holm har ofta hyllats som mannen bakom Diggiloo-succén men en nestor från Varberg har en absolut nyckelroll: Torgny Söderberg, 71.

Sedan ett halvår är han dessutom tillbaka i barndomsstaden och är numera Varbergsbo.
I sin roll som exekutiv producent för Diggiloo tar han aktiv del i de pågående repetitionerna på The Theatre, Gothia Towers i Göteborg där showen har premiär i kväll.

Han har ingått i det kreativa gänget från starten 2003 och varit musikproducent tillsammans med Lasse Holm och producenten Patrik Krall. Men i år har Torgny tagit ett litet steg tillbaka och kallar sig för exekutiv producent.

– Någon måste bli äldst och det känns hedersamt. Jag är fortfarande med och tar ansvar hela vägen och jag har rätt att tycka och bry mig och är med i beslutsprocessen både musikaliskt och konstnärligt, säger Torgny Söderberg.

Det har gått många år sedan den första provshowen 2003 på Båstads centercourt där publikens reaktion chockade Torgny, Lasse och Patrik. Efter det har showen dragit fram genom sommarsverige och svept med sig allt i sin väg.

– Det är en otrolig glädje för oss att få skapa detta tillsammans och det är enormt kul att få komma hem till Varberg med showen. Tänk att jag lyckades sälja in oss här. Nu är det vår tredje sommar, säger Torgny.

Framgångskonceptet ligger fast år efter år med ett pärlband av folkkära artister som uppträder tillsammans.

– Vi försöker alltid få de bästa artisterna och blanda ny musik med nostalgi. Det är lite som att sätta ihop ett fotbollslag där alla har sin egen musikaliska position och hjälper varandra, berättar Torgny Söderberg och fortsätter:

– Det är nog den största skillnaden för artisterna som annars ofta arbetar solo på scen. De verkar tycka att det är jättekul och den glädjen sprider sig även till publiken på ett fantastiskt sätt.

Själv började Torgny med trumpet när han växte upp i Rosenfred i Varberg. Familjen är musikalisk - morfar, mamma och alla bröderna spelade.

Torgny har hunnit med att skriva över 500 låtar och han ligger bland annat bakom ”Kärleken är evig” med Lena PH. Med Bert Karlsson och Lasse Holm dominerade han Melodifestivalen under 1980-talet. Samarbetet med Lasse Holm har fortsatt och det gör nu Diggiloo-turnén för 14:e gången.

Repetition i guldskor. Torgny Söderberg är en man som lever som han lär. Har man skrivit ”Diggi-loo diggi-ley” får man jazza runt i guldskor.