Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Tecknad Trump spyr i Viskollektivets video

Jonas Hjelte sjunger om en tafsande president.

Hur ger man igen för Donald Trumps lögner om Sverige? Viskollektivet med varbergsbon Jonas Hjelte som sångare har valt sitt vapen: en animerad musikvideo.

I "Presidentvisan" finns textrader som: "Själv vill han bygga en mur som sätter stopp, för drömmar om ett liv och lite hopp" och "Han blev mobbaren och gjorde det så bra, att han i dag är president av USA".

– Mr T är ju ofta på och kritiserar och ljuger om Sveriges gigantiska problem. Det kändes lite som att det var dags att svara honom på hans våglängd på ett sätt som han fattar, säger sångaren och textförfattaren Jonas Hjelte.

Trump tafsar på unga kvinnor

I den animerade videon tafsar Donald på unga kvinnor med sina "bläckfiskhänder". Senare spyr den tecknade versionen av presidenten ut ammunition och olja till textraden "Och all smörja från hans käft blir till lag".

– I min mening står Trump för allt som Viskollektivet hatar, opportunism, machoism, nationalism och pennalism. Han verkar ju dessutom vara galen känns det som i vissa intervjuer… men det kan han ju inte rå för.

Minns fattigdomen i USA

Jonas Hjelte minns fattigdomen han såg när han bilade genom USA för 20 år sedan. Det är platser och livsöden som sällan visas i svensk tv.

– Ja, jag blev chockad över den extrema fattigdomen på landsbygden. Ett samhälle måste väl bygga på att vi gynnar de som har det sämst? Där är Trump speciell eftersom han låtsas vilja göra det genom en slags nedsippringseffekt och genom protektionistiska 1800-talstullar.

– Men det som känns mest läskigt med Trump är att han känns så oberäknelig och fullständigt faktaresistent. Det är chockerande att världens största demokrati kan ha en sådan aggressiv ledare.

Låten är bland annat inspelad i Ljungskile av Magnus Sjöqvist.

– Jag är inte lika bra på gitarr och taktarter i visgenren, så Magnus skickade ackord och komp, så att jag kunde hitta på melodi och text. Det finns en engelsk text på Youtube, men jag har bara sjungit in den på svenska än så länge.

Trump skickar bajs-emojis

Ambitionen är att Viskollektivets låtar ska vara mer som käftsmällar jämfört med Jonas Hjeltes tidigare rocklåtar om livet. Animationerna till "Presidentvisan" är gjord av Jim Nedergård i Göteborg.

– Videon är den bästa jag har varit med om att göra. Den är mörk, spännande och lite över gränsen och har många satiriska detaljer som man upptäcker efter ett tag. Jim är extremt kreativ, berömmer Jonas.

En kul detalj som skymtar förbi är att Trump använder appen "Shitter" och skickar ut bajs-emojis.

Låt om riskkapitalist

Viskollektivet har gjort fem-sex sånger till som släpps senare.

– Jag är nyfiken på visgenren eftersom det ofta är samhällskritiska texter, men de vissångarna är inte i rampljuset lika mycket i dag och genren har blivit så mjuk. Jag älskar Cornelis, som kunde vara tuff och mörk, men i dag är det mesta soft melankoli. Stefan Sundström kan vara frän och förbannad, precis som Viskollektivet.

Låten som troligen blir Viskollektivets andra singel handlar om en riskkapitalist.

– Målet är att göra animerade videor till alla låtarna, men vi vet inte om vi hinner med det.

Har ett underifrånperspektiv

I sina texter anser Jonas Hjelte att det är viktigt med ett underifrånperspektiv.

– Det kommer väl från min uppväxt i Kumla i någon sorts arbetarklass. Jag tycker exempelvis att det är tveksamt med rot- och rutavdrag till medelklassen när det inte finns matavdrag till de som har det sämst ställt. Det är otroligt märkligt!

Att låtarna inte ges ut under hans eget namn tycker han är skönt.

– Ja, det ger en kreativ frihet att vara ett kollektiv. Jag är trött på att fronta och som privatperson är jag ointressant. Hoppas att lyssnarna tycker att första låten är asrolig och knäpp, men även har något att säga om politiken i världen och presidenten i USA.

JONAS HJELTE

Född: Februari 1976 i Kumla

Bor: Med fru och barn i Varberg sedan 2019 (efter 13 år i Åsa)

Yrke: Copywriter för PR och kommunikation i egen reklambyrå

Musikalisk bakgrund: Fick betyget fyra av fem i GP för debutalbumet "Wishful thinking" på engelska under artistnamnet Larsen (hans tidigare efternamn). På Spotify finns även 15 låtar på svenska under artistnamnet Larsen Hjelte. Mest spelad är "Den vackraste sången", som vann Hallandsfinalen av Svensktoppen nästa 2010 och blev tvåa i den stora Riksfinalen på Liseberg

Aktuell: Som en del i gruppen Viskollektivet, där han sjunger och gör texterna, samt skriver låtar ihop med producenten Magnus Sjöqvist i Ljungskile. Jim Nedergård i Göteborg har animerat debutvideon "Presidentvisan – The Swedish Trump Roast".