Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Publiken får följa med in i köket där det sjungs och tjötas. Här på Stora Teatern 2015. Fr v Anders Gabrielson, Jens Lindvall och Olle Bergel. Bild: Magnus Bergström

Tar publiken med in i köket

De skönsjungande killarna som gör låtar med köksredskap ger sig ut på Feberturné. Om några veckor kommer de till Varberg.

- Vi har fortfarande vårt köksbord med oss och publiken får sitta där med oss när vi sjunger och tjötar. Vi är inte särskilt välpolerade och vi vill sjunga med hela kroppen, säger Jens Lindvall.

Tillsammans med vännerna Anders Gabrielson och Olle Bergel bildar han A capella gruppen Solala. De har gjort sig kända för sina avskalade tolkningar hemma i köket av låtar som bland annat Ted Gärdestads "Come give me love", Eva Dahlgrens "Ängeln i rummet" och låten "Anthem" från musikalen Chess.

Men det som startade den virala spridningen av gruppens egna videoklipp var deras cover på Seals låt "Kiss from a Rose".

- Vi hade hållit på i ett och ett halvt år när vår version av Kiss from a rose plötsligt slog i USA och spreds viralt. Då började det även hända saker i Sverige, berättar Jens Lindvall.

Nu är det fem år sedan de startade av en slump. Med köksredskap, glasburkar med torkade bönor, kakburkar och ihoptejpade spagettistrån har de gjort sina egna versioner av kända låtar och lagt ut på Youtube. 

I somras fick de beviset på att svenska folket tagit dem till sina hjärtan när de framförde ett bejublat Ted Gärdestad-medley på Allsång på Skansen. Dom har även släppt populära "Solala Sessions" på Youtube med folkkära artister som Helene Sjöholm och Magnus Carlson. 

Nyligen kom deras nya singel Dagarna från det kommande albumet Feber.

- Plattan kommer i februari strax innan vi kommer till Varberg. Vi har tagit ut svängarna lite mer den här gången med musiken och vi släpper snart ytterligare en singel med Händerna mot himlen, Petra Marklunds gamla hit, berättar Jens.

Nu åker de ut på sin mest omfattande turné hittills. Turnén har fått namnet Feber.

- Jag tror begreppet feber myntades av Håkan Hellström egentligen men vi plockade upp det för att vi vill skapa en febrig stämning med eufori, glädje och energi.

Med rötterna i Götborg kan de numera leva på sin musik. I grunden är Anders och Olle jazzmusiker med saxofon och piano som instrument medan Jens är skådespelare. 

- Vi är en bra kombo tillsammans och vi tycker att vi har det bästa jobbet man kan ha. Nu ska vi ut på turné fram till maj månad och vi ska också göra en festivalspelning i London.