Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Societéns coronaregler under krisåret 2020

Ingen sommar utan partykvällar på Societén i Varberg. Eller?
– Om myndigheterna tillåter, kanske vi också släpper lite på våra nuvarande regler om servering, säger nattklubbens vd Peter Gustavsson.

Societén har redan haft öppet en lördag med sin vanliga dj Kim Carell och det nya konceptet "Social lounge – bar & club".

– Det är vårt sätt att se om vi kan göra en slags mellanverksamhet och hålla oss till restriktioner och i lördags funkade det jättebra. Vi anser inte att vi kan hålla ordningen om alla får beställa vid baren, så vi har bara bordsservering. Sedan får man får ju röra sig i lokalerna, men man måste ju hålla en viss distans, så dansgolvet används ju inte alls. Men det är ju inte förbjudet att dansa vid sin soffa, berättar Peter Gustavsson.

Restriktionerna på 50 personer som gäller konserter eller andra offentliga tillställningar gäller inte en krog som Societén, som kan slussa in personer och sällskap i lugn och ro. De första helgerna gäller 21-årsgräns, 01.30 som sluttid och ingen entréavgift.

– Jag skulle vara förvånad om restriktionerna förändras i sommar, men vi följer det och kollar hur noga myndigheterna kontrollerar. Vi försöker driva verksamheten och skapa en miljö som folk vill vara i. Just de som gå ut är nog inte rädda. De 200–300 personerna som var hos oss i lördags kanske känner sig odödliga och det är en av svårigheterna, säger Peter.

Även personalen på Societén håller distans och undviker förstås att krama gäster som de känner.

– Ja, man kommer ju ganska nära när man tar upp beställningar, men vi uppmanar dem att vara försiktiga. Det är bara fyra andra som är fast anställda och de har permitterade på deltid under mars och april. På helgerna behöver vi ta in vakter och timanställd personal som vanligt eftersom det inte räcker med fyra personer som jobbar.

Bodegans blueskvällar är inställda tills vidare.

– Vi planerar att öppna Bodegan i mitten av juni, men konserterna bygger på att folk vill ha det trångt, svettigt och härligt och det går ju inte nu. Kanske blir det något annat längre fram, men troligen inga vanliga konserter, konstaterar Peter Gustavsson.

I sommar saknar Societén draghjälp från de närbelägna konserterna som har blivit inställda, med Tomas Ledin, Lars Winnerbäck, Diggiloogänget samt trion Petter, Miss Li och Magnus Uggla.

– Det blir som ett icke självvalt experiment med mindre omsättning och lägre utgifter. Vi hade en omsättning på ungefär 100 000 kronor i lördags jämfört med 540 000 på premiären för två år sedan, men då kostade ljud, ljus, tekniker och artist (Vigiland) cirka 100 000 kronor, berättar Societéns vd.

Hittills i år har Societén Nöje & Restaurang AB bara lagt 7 000–8 000 kronor på annonsering, jämfört med flera hundratusen en ordinarie vår.

Bolagets omsättning 2018 hamnade på drygt 27 miljoner.

– Har vi tur kan vi komma upp i halva omsättningen från mitten av maj till mitten av augusti. Men vi har en vettig dialog med vår hyresvärd, Varbergs Fastighets AB, och inga lån sedan tidigare. Jag tror att det blir tufft till hösten och att vi behöver låna en säck med pengar, säger Peter Gustavsson.

Tror du att kommunen skulle sätta dig i konkurs och behöva leta upp en annan krögare?

– Nej, jag hoppas och tror att kommunen vill ha kvar oss. Societén ska ju vara en restaurang och inte ett kontor. Byggnaden är ju ett kulturarv som behöver tas om hand, så fastigheten är ändå en kostnad för kommunen.

Peter Gustavsson räknar med att försiktigheten kommer att bestå året ut och att arbetslösheten kan öka, så att de unga varbergarna har mindre pengar att lägga på restaurangmat och nöjen.

– Om jag hade fått valet att frysa verksamheten tills coronapandemin var över och jag visste att vi överlevde, så hade jag tagit det alla dagar i veckan.