Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skiva med folkmetal av Black Magic Fools

Med The Darkness producent och Iron Maidens mastrings-tekniker i ryggen, släpper halvhalländska Black Magic Fools ett album där folkmusik på säckpipa och fiol backas upp av tunga hårdrocksrytmer. – Man kan både headbanga och dansa ringdans till våra låtar, säger Ida Persson från Varberg.

Att beskriva Black Magic Fools med några få meningar är inte lätt och det märks under intervjun i Ida Perssons forna och Mats Halldins nuvarande hemstad Varberg.
– Vår gitarrist Daniel (Henriksson) har en fot i folkmusiken och en i metalvärlden, så när han skriver sina riff blir det ofta en naturlig blandning. Då är det lättare för mig att komma med folktoner och för Pontus (Nilson) att göra medeltida melodier på säckpipan, säger 31-åriga Ida, som oftast växlar mellan fiol och blåsinstrumentet skalmeja.
– I Sverige är det vanligt att folkmusik på keyboard blandas med black metal, men vi har akustiska instrument, påpekar den 33-årige rörläggaren Mats, som blev medlem 2013, efter att bland annat ha gjort två album med Frequency.
Ida är musiklärare i Göteborg och kom med 2011 – som basist!
– Vi känner varandra sedan estetlinjen på PS-gymnasiet och när vi behövde två violinister bytte jag instrument och ringde Mats, som jag inte hade träffat på tio år. Han passade som handen i handsken.
Förutom Idas akustiska ”Vädjan”, har leadsångaren Pontus Nilson skrivit texter på antingen svenska eller engelska.
– Det är mycket misär och pest, och musiken är tung och i moll, men vi gör allt med en stor dos humor. Vi är narrarna som underhåller och de kringresande musikerna som sågs som djävulens hantlangare på medeltiden, och våra texter är historiska tillbakablickar från den tiden, förklarar Ida.
Hur Black Magic Fools ser ut med medeltidsinspirerade kostymer och smink syns i musikvideon till ”Grave dancer”. Den som vill lyssna in sig på folkmetalgenren kan kolla upp schweiziska Eluveitie, tyska Schelmish och finska Apocalyptica.
I morgon släpper bandet sin fullängdsdebut på eget bolag. ”Soul collector” är producerad och mixad i Göteborg av portugisen Pedro Ferreira, som har byggt en studio i Lindomes gamla spinneri.
– Pedro hittade oss och har utrustning i toppklass. Det märks på nyinspelningarna av låtarna ”Dansa i natt” och ”Jester’s confession” att vi har utvecklats, tycker Ida.
Ferreira har tidigare jobbat med storheter som Meatloaf, Therapy? och The Darkness. När det var dags att mastra Black Magic Fools låtar skickade Pedro låtarna till Ade Emsley, som han gjorde Tanks album ”War machine” med 2010.
– Jag har lyssnat på Iron Maiden sen jag var åtta år, så att Ade Emsley har mastrat både deras album och vårt är häftigt. Han sa faktiskt att vi lät skitbra, säger Mats.