Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Schaffer var lite som en terapeut för Gärdestad

När Janne Schaffer ska hylla Ted Gärdestad i Varberg minns han deras sista skivinspelning. - Det är musik med ett stort själsligt djup, där han berättar om svårmod och ångest.

Äntligen på väg spelades in 1994, tre år innan Ted Gärdestad tog sitt liv på grund av psykisk ohälsa.

- Det märktes att han inte var samma kille, men ibland glimtade det till av den gamle Ted. Vissa av låtar är otroligt starka, säger Schaffer, vars egen bror Bosse hade begått självmord elva år tidigare.

- Det var en traumatisk period som lärde mig mycket om bipolära människor och det hade jag nytta av som Teds producent. Det var mycket terapiarbete kan man säga.

Första mötet skedde 1971, när Janne var 26 och Ted bara 16 år. På skivbolaget Polars kontor fanns även Björn och Benny från Abba.

- De producerade fyra plattor med Ted och jag var med på nästan varenda låt. Jag var rätt ny i studiosvängen och spelade oftast efter arrangemang, men här fick jag hjälpa till och komma med idéer, och vi funkade väldigt bra ihop.

Redan då var Ted en grubblare.

- Vi hade djupa diskussioner om existentiella frågor och blev nära vänner även utanför studion, men tappade kontakten när han åkte till Bhagwanrörelsen i USA.

Många av Gärdestads låtar har levt kvar och blivit svenska klassiker.

- Det beror på att det är hög kvalité, en uppriktighet och en ofta en feel good-känsla.

Själv lyssnar Schaffer gärna på The Beach Boys och fascineras av Brian Wilsons livsöde, där han kan se vissa paralleller med Ted Gärdestad.

Janne tycker att musik fungerar som en ventil för många känslor.

- Ja, utan musiken hade jag inte suttit här. Jag har inget särskilt privatliv och mår bra av att spela och bli bekräftad, så jag är tacksam för att jag får fortsätta turnera runt.

Peter Ljung, som leder kompbandet under Sol, vind & vatten-konserten i Varberg den 17 juli var med också med på Ted sista skiva.

- Vi har plockat fram några av Teds mindre kända låtar, exempelvis It's you, som Kristin Amparo ska tolka. Hon och Sonja Aldén är fantastiska sångerskor, säger Janne.

Målet är att återskapa känslan i originalen utan att imitera.

- Ja, men Johan Bodings ljusa tenor ligger rätt nära Teds.

Några Gärdestads-minnen sparas till konserten, bland annat ett från tv-programmet Hylands hörna.

Det finns inte plats att räkna upp alla som Janne Schaffer har spelat med de senaste 45 år, men vi pratar lite om Abba, Cornelis och flera stora jazzstjärnor.

När Toto nämns passar Janne på att delvis avliva en myt.

I Los Angeles 1977 spelade han in både Blue Virgin Isles med Ted och sitt eget album Earmeal med flera medlemmar i det då okända Toto. Att han även hörde dem repa Hold the line gör att många köper historien om att introt till Satellit är snott rakt av därifrån.

- Jag hjälpte till att arra Satellit, men gitarr- och basriffet är ju helt annorlunda. Det som är likt är pianoackorden i 12/8-takt, men det är inget revolutionerande. Två år tidigare spelade jag en liknande grej i Agnetha Fältskogs låt Doktorn!

I kväll kliver Janne Schaffer in i rollen som gitarrspelande zebra i 35-årsjubilerande Electric Banana Band, i Torsjö nära Hässleholm, så när vi gör intervjun på Varbergs Stadshotell har han med sig självaste Trazan: Lasse Åberg.

- Vi träffades första gången i tv-programmet Gitarren 1963 och när jag fick göra barn-tv 1976 skrev Janne vinjettmusiken. Att han är en fantastisk kompositör och jag är road av ord är en lycklig symbios, berättar Lasse Åberg.

När vi senare ska ta några bilder utomhus dröjer det inte många minuter innan det visar sig hur populära de två herrarna fortfarande är. Många varbergare vill bli plåtade med sina barndomsidoler.

Även HN:s egen fotograf…