Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En yngre generation. Leffe Carlsson med de 20-åriga sångerskorna Frida Johansson (till vänster) från Helsingborg och Elvira Holl från Nol norr om Göteborg.

Rockprinsen gör debut på hemmaplan efter 26 år

1973 frontade Slöingebon Leif ”Rockprinsen” Carlsson Sveriges mest bokade folkparksband – som nu turnerar igen och ska showa på Hwitan.

Söndag den 19 juli blir det stor debut för ”Rockprinsen” hemma i Falkenberg – alltså samma helg som årets Wheels & wings.

– Jag har medvetet hållit mig undan, för man blir aldrig profet i sitt eget land, men nu kör vi ett ryck och det ska bli kul, säger Leffe Carlsson, som utsågs till Sverige rockprins i en talangtävling 1972.

De senaste åren har han exempelvis hörts på galan Pop-in i Kungsträdgården och när 1960-talsbandet Cheers återförenades.

Ledordet för årets show är nostalgi och målgruppen den lite äldre publiken, som minns 1970-talet.

– Vi är originalen, så vi kallar oss inte för coverband. Av våra egna sånger brukar vi inleda med Vi är här igen, och alltid köra Häng med. Vi spelar Elvis-låtar, men även råare, tyngre och skitigare rock.

Bandet består av musiker ut tre generationer. Tre stockholmare var med i Rockprinsens show redan 1973: Lars Berzén (gitarr och sång), Per Alpne (gitarr) och Anders Biberg (klaviatur och sång).

– Vi har legat på träningsläger, för nuförtiden är kraven mycket högre. Förr kunde man bara dundra på, men nu måste det låta bra. Samtidigt har vi ju glimten i ögat och distans till det vi gör.

De fyra veteranerna kompletteras av Uppsalabasisten Pontus Adefjord och Lasses trummande son Lucas Berzén. Yngst är 20-åringar Frida Johansson och Elvira Holl.

– De är inte körsångerskor, utan har en framträdande roll och är väldigt duktiga. Frida sjunger Da dou ron ron på franska, som Sylvie Vartan, och så gör de Bobby’s girl och En tuff brud i lyxförpackning.

Leifs morfar Anton Julius Fransson var för övrigt redaktionssekreterare på HN 1933–1942 och hans mamma växte upp i Stafsinge. Själv flyttade den göteborgsfödde stockholmaren ner till sin sambo Lena Samuelsson i Falkenberg 1989.

Det är en sångare i fin form som berättar att det var knökfullt under den lyckade premiären på nattklubben Engelen i Stockholm den 24 januari. Inför turnerandet och sin 68-årsdags i mars är han hela 14 kilo lättare än för ett år sedan.

– Jag tänker inte stå på scen som en föredetting med plufsig mage och det gör ingen av de andra heller. Jag är väl lite fåfäng och gammaldags, även när det gäller scenkläderna, alltså att man som artist ska skilja sig från publiken.

I showen på Hwitan kan det även dyka upp ett rockabillyband och Vessigebros ”Dj Elof”, som gör ett ”antikotek” i stället för diskotek.

Bild: Uno Karlsson