Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Recension: Gyllene Tider, Ullevi, lördag – betyg låt för låt

När Gyllene Tider för fjärde gången intog rockborgen Ullevi så kom de med en kappsäck full av hits. 24 stycken till och med. GP:s Daniel Claeson sätter betyg låt för låt.

1. Gyllene tider igen – 3 FYRAR

En ny stänkare som gör sig riktigt fint på plattan ”Hux Flux” men inte riktigt hittar samma driv livs levande. Ändå en skön start som lovar gott.

2. Juni, juli, augusti – 4 FYRAR

Ett sommaranthem som nu när vi är några dagar in i den sista av de besjungna månaderna skulle kunna kännas som ett hån. Hur mycket sommar har vi egentligen fått för pengarna? Men MP:s gitarr kvider finfint och lagom till refrängen går det faktiskt till och med att tänka sig solstrålar.

3. Ett hjärta som brinner – 3 FYRAR

Fortsatt piggt och ärtigt, Per Gessle studsar upp och ner i sina utsvängda stjärnbrallor. Inte en av de största låtarna från ”Moderna tider” men fullt tillräckligt catchy för att funka här. Den rullande basgången sitter som en karamell i magen.

4. Skicka ett vykort, älskling – 2 FYRAR

Per Gessle lägger på tok för lång tid på att nörda ner sig i holländska popband istället för att bara dra igång denna rätt lättglömda parentes i sammanhanget. Visst, den ÄR en cover på en gammal Shocking Blue-låt och Shocking Blue är från Holland. Vem bryr sig?

5. Gammal kärlek rostar aldrig – 2 FYRAR

Kvällens andra och sista nya låt är precis som den första väsentligt mer baktung än den pigga pärlan på ”Hux Flux”. Är det trummorna? Nåväl.

6. Flickorna på TV2 – 2 FYRAR

Det som brukar vara en sådär riktigt somrigt svängig självklarhet får i kväll inte alls sin vanliga respons. Inte ens publiken längst fram får feeling när Gessle matar på med ”SÄTTA PÅ!” och ”TV2!” på slutet. Har vi tröttnat på halländsk reggae?

7. Vandrar i ett sommarregn – 2 FYRAR

Rickenbacker-tolvan ringer, PG har på sig världens kanske räligaste akustiska gitarr i blårutigt och Malin My förstärker på fela. Resultatet blir dessvärre inte mer än en temposänkare av rang.

8. (Hon vill ha) puls – 3 FYRAR

Han känner det själv, den gode Gessle, och säger: ”Nej, nu höjer vi tempot!”. Och äntligen blir Göran Fritzons Farfisa-orgel huvudnummer i en låt som egentligen inte är mer än sitt riff. Vilket just här, just nu är gott nog.

9. En sten vid en sjö i en skog– 3 FYRAR

Under sin kanske tredje comeback började Gyllene Tider göra mogenrock istället för ungdomspop och det klär dem. Framförallt live. Fånig text men bra tryck.

10. Flickan i en Cole Porter-sång – 4 FYRAR

Per berättar att Marie Fredriksson tyckte den var astöntig första gången hon hörde den. Hon hade såklart rätt men också helt fel. Refrängen är en av de bästa han skrivit och med klockspel, dragspel och dansbandskomp (på det goa sättet!) passar den perfekt när den kyliga kvällen börjar mörkna.

11. Tuffa tider (för en drömmare) – 1 FYR

Ukulele, ståtrummor och en ruskigt lökig låt. Need I say more?

12. Min tjej och jag – 1 FYR

Vi får genomlida en stunds gymping med Micke Syd vid mikrofonen också. Påminner mest om något ur Solstollarna (RIP).

13. Kung av sand 3 FYRAR

Känns i kölvattnet av ukulele-buskisen som kvadrupel Grammisvinnare i kvalitetsskillnad. En Tom Pettyesque mellantempolåt som slirar i verserna men tar för sig i refrängerna.

14. Ljudet av ett annat hjärta 4 FYRAR

NU SÅ! Det säger bara pang och så smäller den otroliga orgelslingan igång kvällens första riktigt knockout. Då har det gått en timme så det är på tiden. Det känns märkligt nog som ett helt nytt band har beamat upp på scen och ersatt det gamla. Piggt!

15. Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly – 2 FYRAR

Varje låt som har ordet ”älska” två gånger i titeln samtidigt som den är skriven av en tonåring med moppemusche borde per definition diskvalificeras från offentliga tillställningar. Dessutom märkligt boogie-boring. Ingen favorit i kväll heller.

16. (Kom så ska vi) Leva livet – 4 FYRAR

En sjuhelsickes popdänga, en av de allra bästa, där MP pumpar rockackord för glatta livet. Simpel, livsbejakande, underbar.

17. (Dansar inte lika bra som) sjömän – 3 FYRAR

Hakar sömlöst på låten före, nästan som ett medley, och tempot är uppskruvat ordentligt. Inte lika bra låt men precis lika skön inlevelse från alla på scen. Det är så här de vill ha det och vi också.

18. Tylö Sun – 4 FYRAR

Punk-Gyllene! Det river och sliter och för första (och kanske enda) gången rister Ullevi i sina grundvalar. En perfekt avslutning.

Extranummer:

19. Billy – 2 FYRAR

Har av någon anledning blivit en klassiker bland äkta GT-fans men för någon med bara normalt intresse ter den sig fortfarande som ett socialrealistiskt spektakel. Borde fått stanna i påsen.

20. Det är över nu – 4 FYRAR

Bästa GT-rockrökaren någonsin passar naturligtvis prima som extranummer, särskilt när den med kraft kan sudda ut minnet av ”Billy”. Nu glöder det igen.

21. Gå & fiska! – 3 FYRAR

Och det fortsätter det göra när denna nästan löjligt efterhängsna dunderhit får alla Ullevis händer i luften. Fjantigt och härligt på samma gång.

Extranummer 2:

22. När vi två blir en – 3 FYRAR

Gyllene Tiders signaturmelodi nummer två har fortfarande kvar sitt ungdomliga sug, att känna någons kropp mot sin är liksom universellt. Strålande uppvärmning inför ...

23. Sommartider – 4 FYRAR

... extasen som exploderar i ”Sommartider” som trots bristen på just detta i verkligheten är aftonens absoluta allsångsklimax. Säg den handflata som inte svider efter denna väldiga klassiker. Egentligen den ultimata avslutningslåten om det inte vore för ...

24. När alla vännerna gått hem – 3 FYRAR

... denna udda power ballad-fågel som är mer Elton än Costello. Fin låt, nästan lite sorglig. Är det sista gången vi går från Ullevi efter att ha sett Gyllene Tider? Risken finns.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.