Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Prisad musikgrupp gör miniturné i Halland

Den portugisisk-svenska gruppen Stockholm Lisboa Project har gjort internationell succé i 20 länder, och nu har de tre stopp i Halland.

”Fado, polska och därutöver ” - så kallas gruppens konsert. Musiken beskrivs som en lyhörd mix av portugisisk fado och svenska folkvisor.

På torsdag vid lunch besöker Stockholm Lisboa Project Falkenbergs bibliotek, och på kvällen tar kvartetten sig till Hylte bibliotek. På fredag kväll blir det en grande finale vid Festsalen Grönevångs Torg på Andersberg i Halmstad.

I gruppen ingår två rutinerade portugisiska musiker, pedagogen Rita Maria (sång) och Sérgio Crisóstomo (violin, sång).

Även de två svenskarna har fått fina stipendier, Alice Andersson (saxofoner/sång) från banden Polkfrock Sisters och Minitrollet, samt Simon Stålpets (nordisk mandola, sälgflöjt, munspel och sång) från Svart Kaffe, Kalabra, Gravity och Marsipa.

Stockholm Lisboa Project själva beskriver sig själva så här: ”Det geografiska avståndet mellan Portugal i sydvästra hörnet av Europa och Sverige i det nordvästra är 4000 km, men ländernas musik är delvis mycket närmre" och fortsätter:

"Musikernas metod är: lyssna till varje sångs inre röst. Vad säger den oss? Hur vill sången bli framförd? Ibland: spela mig i fadostil och ibland: jag behöver nordiska kläder, eller: jag är född i Portugal men har en svensk kusin. Vi kallar det fado, polska och därutöver. Glöm sedan denna förenkling, för musiken kan inte definieras med ord, bara som musik!”