Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

På debuten följer Martin sitt inre driv

Martin Brandqvist har gett ut sin första egna platta och blickar redan mot nästa.

Som 17-åring satt han bakom trummorna och kompade pappa Håkan, Matz Nilsson och Ove Ingemarsson på Jazzklubb Nefertiti i Göteborg.

Som skådespelare har han arbetat med Marika Lagercrantz och Peter Oskarson. Och som kompositör har han gjort filmmusik till barnfilmer, bland annat den prisbelönta Den fjärde kungen.

– Min nyfikenhet har fört mig till många olika platser, säger Martin Brandqvist från Harplinge.

Men inte förrän just nyligen förde denna nyfikenhet honom till att skapa något helt eget.

– Jag har gjort väldigt mycket musik åt andra. Men det har alltid funnits ett särskilt behov att få göra något jag själv vill, och nu var det på tiden. Sedan har min bror Emil, som har lyckats bra med att få ut sin musik, inspirerat mig.

Debutalbumet är jazz och heter ”Reflections”. Det gavs ut i november, är inspelat i Martins egen studio hemma i Dalby i Skåne, mixat i välrenommerade Svenska Grammofonstudion i Göteborg och mastrat i Gula Studion i Malmö.

– Det är en samlande punkt för allt jag gjort, säger Martin Brandqvist, som på skivan spelar med Inge Pettersson Lindbäck (tenorsaxofon), Mats Ingvarsson (bas) och Johan Ohlsson (piano).

– Det är musiker som jag spelat länge med och som har gett väldigt mycket till plattan. De är duktiga på att ta hand om det intuitiva som kommer i musiken, säger Martin.

Låtarna är instrumentala noveller, byggda på personliga erfarenheter från de senaste åren, vilket hörs på låttitlarna, säger Martin.

– Jag försöker använda det live och berätta något inför varje låt.

Martin Brandqvist är ursprungligen från Harplinge. Under uppväxten låg musiken alltid nära till hands, pappa Håkan övade eller komponerade ständigt på pianot hemma, och när han en dag ställde ett trumset i källaren bytte Martin flöjten mot trumpinnarna.

Även om Martin i tonåren spelade i det Genesis-inspirerade bandet Tellus Anima med bland andra Anders Herrlin och Göran Fritzon var det jazzen som fångade honom. Framförallt gjorde Weather Reports dramatiska och bildskapande fusion ett starkt intryck.

– Jag fick tidigt med mig mycket melodier. Men att som ung vara omgiven av duktiga musiker gjorde också att jag satte väldigt höga krav på mig själv.

Martin menar att ”Reflections” är det första han gjort som han känner sig riktigt nöjd med. Det har gett mersmak, men nästa steg får vänta lite.

– Kommande platta är nästan klar. Men jag tror att vi först vill spela live ett tag, säger Martin.