Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Operaupplevelse med supertenor

Jonas Kaufmann ”The Verdi album” (Sony)

Lagom till tvåhundraårsminnet av Giuseppe Verdis födelse 10 oktober har Jonas Kaufmann, den tyske supertenoren på modet, bidragit med ett Verdialbum med 13 nummer. Även om Kaufmann med sin germanskt och barytonalt färgade tenorstämma ligger ljusår från mer idiomatiska italienare som Di Stefano, Corelli, Bergonzi och Pavarotti, så rycks man ändå med av denne suveräne sångares musikalitet och personlighet. Dessutom är han en av de verkligt få tenorer som sjunger arian ”Celeste Aida” precis så som Verdi föreskriver, alltså med ett diminuendo på slutet.

Älskade arior ur bland annat ”Rigoletto”, ”Maskeradbalen”, ”Trubaduren Luisa Miller”, ”Don Carlos” och ”Macbeth” sjungs med en lite tung röst, men ack så vackert.

Särskilt fängslas man kanske av de båda avsnitten ur ”Otello”, som dessutom är Verdis tyngsta opera och som passar Jonas Kaufmanns stämma bäst. Orkestern från Parma under ledning av Pier Giorgio Morandi är kanske inte det man önskat helst, men med fokus på Kaufmann få man ändå till sig en fullödig upplevelse.