Nytt kapitel för King Melodies

Efter höstens två videor är Varbergsbandet King Melodies och filmaren Albin Glasells tredje samarbete här. "The joker" handlar om skam, olycklig kärlek, och om att känna sig som en loser.

ANNONS
|

- Idén för videon kom från när jag åkte runt i min bil om nätterna, att åka runt själv fungerade som terapi, säger regissören Albin Glasell.

I en röd Ford Mustang av 1966 års modell driver huvudpersonen (Isak Johansson) planlöst runt i natten. En till början allvarlig men självsäker uppsyn byts efter hand ut till förtvivlan för att till sist leda till vanvett.

Den själsliga resan han gör kan påminna om en förälskelses uppgång och fall, eller kanske bara en inbillad kärlek. Att det man trodde var lycka, i själva verket bara var något intalat.

- Det är lätt att känna skam inför det, och jag har alltid utgått från det självdestruktiva, säger Martin Bäcklin, sångare och låtskrivare i King Melodies.

ANNONS

Isak och Albin har tidigare samarbetat med olika filmprojekt. Kvinnor har haft huvudrollen i bandets två tidigare videor och det var även en fundering inför den tredje inspelningen.

- Jag tänkte länge att jag skulle ha en twist på det, eftersom många lyssnare tror att det är en kvinna som sjunger, säger Martin Bäcklin,

Med inspiration från filmen "Drive", samt David Lynchs suggestiva thriller "Lost highway", dras tittaren med i en spiral av mörker. Det är blod som skvätter och en mystisk kvinna figurerar i baksätet, allt på väg mot ett slutligt klimax.

Ny låt och video till trots, finns det i nuläget inga planer på spelningar. Bandet fokuserar på att färdigställa nytt material och tycker samtidigt att var sak får ha sin tid.

- Just nu försöker vi hajpa upp den nya låten och videon. Förra gången körde vi en releasespelning i samband med videon, men nu väljer vi att enbart satsa på filmen, säger Martin Bäcklin.

Sedan Albin och Martin träffades i maj 2015 har saker gått i rask takt. "The joker" markerar slutet på den trilogi av musikvideor som kretsat kring självdestruktivitet.

I mars planeras en fjärde video att släppas och tanken är att den ska fånga en gladare, mer positiv ton. Dessa fyra låtar skall sedan utgöra stommen för vad som ska bli ett fullängdsalbum med planerad utgivning innan sommaren. De hoppas kunna utveckla samspelet mellan musik och film ännu mer.

ANNONS

En dröm de har är att få genomföra en show där de olika uttryckssätten vävs samman. En möjlighet är att bandet spelar framför en filmduk och där skådespelarna får agera som en del av föreställningen.

- Vi har varit i kontakt med Fotografiska museet i Stockholm. Det hade varit en dröm att få sätta upp en föreställning där, säger Albin Glasell.

Martin har spelat i en rad olika projekt genom åren. King Melodies har i sin nuvarande form funnits sedan 2012 och responsen när de varit ute och spelat har många gånger varit överväldigande.

I Stockholm har bandet spelat på prestigefyllda Berns och Obaren. Och senaste gången i Malmö försökte publiken klappa in dem en gång för mycket.

- Vi kände inte att vi kunde gå in igen. Det var ett annat band som hade releasefest och vi ville inte riktigt ta fokus från dem, säger Martin Bäcklin och skrattar.

Filmprojekten har fått Martin att tänka filmiskt under skrivprocessen och att bygga låtarna efter scener. Det har också gjort honom mer selektiv i urvalet av låtar.

- Jag har helt klart blivit kräsen, en del jag gör känns rätt slätstruket. Man letar efter att hitta det lilla extra i varje låt, säger Martin Bäcklin.

ANNONS

I maj hoppas King Melodies kunna släppa skivan och sedan är förhoppningen att få spela på några festivaler i sommar. Och vem vet, kanske dyker de även upp på hemmaplan.

- Vi har spelat så mycket i Varberg tidigare att vi valt att ligga lågt ett tag. Men kanske på Majas. Eller Olles, där har vi haft några magiska gig, säger Martin Bäcklin.

King Melodies började som Martin Bäcklins soloprojekt, men består nu av Elias Björck (bas), Anton Eriksson (banjo/synt) och Anders Olers Nygren (trummor).

Den röda Ford Mustang från 1966 som syns i videon var den första i sitt slag som importerades till Sverige. Åtminstone enligt ägaren som hyrde ut bilen.

Videon spelades in under tre nätter i trakterna kring Varberg. När det blev ljust och morgontrafiken satte igång var det dags att åka hem och sova.

Precis som i tidigare videor och i ett flertal kortfilmer har Albins ständige vapendragare Douglas Olin varit filmfotograf.

ANNONS