Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny Wagnerbox med 25 skivor Wagner at the Met

Opera.

(Sony)

De stora Wagner­sångarnas tid är förbi, men tack och lov är sångarlegendernas röster från förr bevarade genom studioinspelningar och liveupptagningar. Inte minst många fantastiska föreställningar från Metropolitan-operan i New York. I samband med 200-årsjubileet av Richard Wagners födelse har Sony i en box om 25 cd-skivor valt att ge ut mästarens främsta verk. Dock har man av någon obegriplig anledning valt att hoppa över Wagners svanesång ”Parsifal”.

Men de övriga nio storverken är med i liveföreställningar från 1936–1954 och det säger sig självt att ljudkvaliteten inte är på topp. Men det är tveklöst sångarna. Det är en sann njutning att få uppleva Hans Hotter som Holländaren, Lauritz Melchior och Kirsten Flagstad som Tristan och Isolde eller Paul Schöffler och Victoria de los Angeles i ”Mästersångarna i Nürnberg”.

”Tannhäuser” och ”Lohengrin” finns med liksom hela ”Nibelungens ring”. Svenska stjärnsångare från förr i Wagnerfacket gläder med betydande namn som Karin Branzell, Kerstin Thorborg, Sven Nilsson och Set Svanholm. Övriga betydande sångare som kan nämnas i denna högst angelägna utgåva är Astrid Varnay, Ramón Vinay, George London, Friedrich Schorr och Josef Greindl. Onekligen ett värdefullt tillskott under det stora Wagnerfirandet.