Nu har repetitionerna börjat igen

Utspridda i kyrkan repeterar Varbergs Kammarkör både julsånger och ett 30 minuter långt verk av Maria Löfberg.
– Det blir ett häftigt uruppförande, tror kompositören.

ANNONS
LocationVarberg||

När Maria Löfberg överlämnade noterna till Varbergs kammarkör skojade hon om att hon redan hade glömt sitt nya verk.

– Det har jag inte, men jag komponerar fort och mycket och har i tanken gått vidare till nästa verk, förklarar Maria, som inte vill vara för detaljerad i instruktioner om exempelvis tempo och styrka.

– Om det blir problem med framförandet, så är jag öppen för att göra justeringar, fortsatte Maria, som är organist i Falkenbergs församling.

Kvinnliga kompositörer i minoritet

Det nya stycket är ett så kallat "Magnificat" – en variant av den lovsång som Jesus mamma Maria enligt Lukasevangeliet i Nya testamentet sjöng hos Johannes Döparens mor Elisabet när båda två väntade barn. Den i sin tur går tillbaka till Hannas lovsång i Första Samuelsboken i Gamla testamentet.

ANNONS

– Vi ville ha en kvinnlig kompositör, eftersom de är i minoritet, och beställde det av Maria med samma orkestrering som hos Bach, alltså orgel, stråkar, blåsare och pukor. Sedan blir det även fyra sångsolister, förklarar dirigenten Gunno Palmquist, professor emeritus i kör och kördirigering i Göteborg.

Konserter med fri entré

Att Kammarkören beställde just en sådan lovsång beror på en planerad konsert där "Magnificat" av Johann Sebastian Bach från 1723 och Arvo Pärt från 1989 (a cappella och endast sex minuter) också framförs.

– Vi har bokat Maria bebådelsedag den 21 mars om hoppas att det inte blir stopp på grund av coronapandemin. Vi har även bestämt att vi gör tre julkonserter med fri entré i Varbergs kyrka den 12 december. Där hoppas vi att de nya direktiven från folkhälsomyndigheten går igenom, så att vi får ta in 100 personer per konsert med säkert avstånd, berättar körens ordförande Gunnar Törnqvist.

Liknande form som Bach

Varbergs Kammarkör har tidigare framfört Höga visan-sången "Vakna" och tre Tranströmer-miniatyrer komponerade av Maria Löfberg.

– Kammarkören hör till Hallands bästa körer, så jag behöver inte hålla igen, utan kan skicka upp sopranerna högt. Sedan är det roligt att skriva för personer jag känner lite grann, säger Maria, som själv ingick i sopranstämman exempelvis när Kammarkören framförde Bachs h-mollmässa för tio år sedan.

ANNONS

Förutom Bachs form hämtade Löfberg inspiration från sig själv, eftersom hon hade skrivit en solosång med den svenska "Magnificat"-texten.

– Det blev en ny värld med många nya idéer och det blev så bra att jag kunde plocka isär den och elaborera ut i det här nya verket, som är 30 minuter långt, säger Maria, som även påverkas mycket av texten.

Bra träning med större avstånd

Gunno lyfter fram det rättspatos som finns och Gunnar beskriver den som en tröstetext.

– Den är inspirerande, som i textraden "Hungriga mättar han med sina gåvor och rika skickar han tomhänta bort", säger Maria.

Att kören repeterar med flera meters avstånd mellan sångarna påverkar inte dirigenten Gunno Palmquist och Gunnar Törnqvist ser det som bra träning.

– Ja, här gäller det att ta personligt ansvar och inte luta sig tillbaka för att man råkar sitta bredvid någon som kan stämman bra och sjunger starkt, säger Gunnar.

Ser bokstäver i särskilda färger

En kul detalj är att Maria Löfberg är automatiskt kopplar bokstäver och siffror till särskilda färger – det kallas synestesi eller intersinnessamverkan.

– För mig är tonen Ess mörkt grön, eftersom det är ett sänkt E och jag ser bokstaven E som grön, berättar hon.

Men det är, som man brukar säga, en helt annan historia.

ANNONS
ANNONS