Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Musikalstjärnan Emmi fick covid-19

Emmi Christensson fick ställa in alla turnéer och blev även smittad av covid-19.
– Nästan alla i den lilla repetitionslokalen blev sjuka efter några dagar, berättar musikalstjärnan från Vessigebro.

Det var tidigt i våras som Emmi Christensson från Vessigebro fick känna på coronavirusets effekt.

– Ja, det var i mars precis när man hade börjat prata om pandemin. Jag hade sett en dokumentär om corona på SVT, men var inte orolig eftersom jag inte hade träffat något som hade varit till exempel i Kina eller Italien, säger Emmi.

Men är man lite för nära varandra när man sjunger och agerar ihop i en liten lokal, så räcker det ju att en person har sars-cov-2 för att viruset ska kunna överföras.

– Jag tror att alla utom två av oss tolv som var med smittades. Jag fick feber och tappade lukt och smak. Några dagar senare blev min man Teo sjuk och han hade det ganska tufft med hosta och över 39 graders feber i mer än en vecka, minns Emmi Christensson och fortsätter:

– Vi ringde till och med ambulans vid ett tillfälle när Teo hostade så mycket att han inte fick luft.

Coronatest visade antikroppar

Då i våras testades bara svenskar i riskgruppen, men Emmi är ändå säker på att de hade covid-19.

– Teo fick antibiotika mot lunginflammation och då blev det mycket bättre. Senare visade ett annat test att vi hade antikroppar och då har vi känt oss lugnare.

För Emmi Christensson blev turnén "Från Broadway till Duvemåla", som skulle ha gjort konserter i Halmstad och Göteborg i april, förstås framflyttad.

Samma åtgärd var nödvändig även i höstas när Emmi skulle på julturné med Ace, där pianisten Anders Berglund och violinisten Christian Svarfvar är de två andra medlemmarna.

Släpper nytt album

Länge var trion inställd på att hitta lösningar för att kunna turnera.

– Vi tänkte exempelvis göra två eller tre konserter på samma ort, för 50 personer varje gång. Men sedan fick vi ställa in helt.

En liten tröst är att albumet "I vintertid" släpptes som planerat.

– Vi pratade om en skiva redan förra året. Anders är ju väldigt driftig och teknikintresserad, så vi spelade in allt hemma hos honom här i Stockholm i slutet av sommaren, berättar Emmi.

Efter det har urvalet och utformningen diskuteras på digitala videomöten, eftersom Anders Berglund har varit i sitt hus i Spanien.

– Anders har gjort alla arrangemang och programmerat musiken i datorn, plus en del pålägg med andra musiker. Det är mitt första album som inte är från en musikal eller film, fortsätter Emmi, som bland annat gjorde den svenska rösten till Belle i filmen "Skönheten och Odjuret" från 2017.

Vilka vintriga låtar har ni valt?

– Vi vill ha en bra mix mellan lite nytt och de traditionella som man vill ha. Jag gillar de mer klassiska, "Ave Maria" och "Pie Jesu", men även "Önska dig ett gott nytt år". Det finns ju inte så många nyårslåtar och den är skriven av Stefan Nilsson och Py Bäckman, som gjorde "Gabriellas sång", men har inte riktigt nått ut, förklarar Emmi.

Skillnaden är stor om man jämför Helen Sjöholms hitlåt ur filmen "Så som i himmelen", med 13 miljoner lyssningar på Spotify och ytterligare 11 miljoner genom Molly Sandéns version, med norska Sissel Kyrkjebøs singel (drygt 100 000 streams).

Emmi har varit permitterad

Apropå Norge så har Emmi översatt "Tänd ljus" från just norska och även skrivit text till titelmelodin av Christian Svarfvar, medan Anders Berglund ligger bakom "När någon tänt ett ljus".

Som alla vet har artister och andra kulturarbetare drabbats extra hårt av coronapandemin, precis som landets teatrar, biografer och idrottsklubbar.

– Vi har nästan inte fått göra någonting, så många har det väldigt tufft. Det var konstigt när restauranger fick ha 250 gäster, men bara 50 om det kom en artist dit, säger Emmi.

Som frilansande artist med eget företag finns inte samma skyddsnät som för exempelvis en anställd skådespelare.

– Jag hade ett helt inbokat år, men ingenting blev av, så ekonomiskt har det varit riktigt dåligt. Jag har kunnat permittera mig lite, men kom direkt från att ha varit mammaledig i ett år, så det var komplicerat. Sedan i juni har jag inte fått några pengar från Tillväxtverket, som inte lämna besked om när eller om jag får förlängt stöd, säger Emmi, som är tacksam för att hon fick ett stipendium från Konstnärsnämnden.

Hoppas att pandemin klingar av

Emmi Christensson var hemma i Vessigebro i somras och hoppas snart att hon får träffa sin pappa igen snart och att han får träffa sitt barnbarn Mio. När detta skrivs vet Emmi bara att det inte blir någon stor släktträff kring jul och nyår.

Under coronaåret 2020 har Emmi även gjort något helt annat än att sjunga. Nämligen gått en kurs i annonsering via sociala medier.

– Det handlar bland annat om hur man lägger upp en kampanj, vänder sig till rätt målgrupp och läser av resultatet. Företagen får veta otroligt mycket om vad vi gör på internet, berättar hon.

Inför nästa år är förstås förhoppningen att pandemin klingar av.

– Just nu är det tungt att inte kunna planera. Men jag har några saker att se fram emot, som att släppa fem barnlåtar som jag har spelat in ihop med gruppen Räfven, säger Emmi, som även skriver egna låtar.

– Jag drömmer om att bli en svensk Enya. Några låtar är klara, men det gäller att hitta rätt i alla detaljer, innan jag kan släppa något.