Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Murphy hoppas på succé

Elliott Murphy gjorde succé med sin solospelning i Falkenberg förra året. Snart kommer han tillbaka och har med sig en gitarrvirtuos.

- Jag blev överraskad av det stora gensvaret jag fick i Falkenberg, berättar Elliott för Hallands Nyheter.

Han släppte sin första skiva ”Aquashow” 1973 ungefär samtidigt som Bruce Springsteen debuterade med ”Greetings from Asbury park”. Båda är uppvuxna i utkanterna av New York och har förblivit goda vänner sedan dess.

Men medan Bruce blev superstjärna har Elliott fört en mer anonym tillvaro även om han varit mycket flitig med att turnera och spela in skivor. De uteblivna framgångarna i USA gjorde att han flyttade till Frankrike för lite drygt tjugo år sedan och bosatte sig i Paris.

Det är där han är när Hallands Nyheter ringer upp för en pratstund om den kommande spelningen i Falkenberg 4 maj. Då har Elliott med sig gitarristen Olivier Durand från sitt kompband The Normandy All Stars. Murphy är även aktuell med en ny platta, hans 31:a i ordningen.

Skivan släpptes för några månader sedan men har inte fått någon distribution i Sverige ännu?

- Jag har haft problem med skivbolaget i Norge som sköter Skandinavien. Det har ombildats och jag hoppas att skivan kommer ut där med snart. Annars har jag med mig skivor och säljer vid konserten i Falkenberg.

Vad kan du säga om plattan?

- Det är en slags återuppståndelse för mig. Jag hoppas att jag är trogen några av de saker som jag trodde på när jag släppte mitt första album. Det är därför jag bara kallar det för ”Elliott Murphy”.

Skivan har producerats av din son Gaspard, brukar det inte vara tvärtom att fadern producerar för sonen?

- Hahaha, jag vet inte. Men, jag tror att Johnny Cash lät sin son producera för honom. Genom Gaspard hoppas jag att min musik kanske också kan nå en ny och yngre generation lyssnare. Han har spelat lite på mina skivor tidigare och går en musikutbildning i New York där han har ett år kvar.

Var det stor skillnad att jobba med sin son jämfört med tidigare producenter?

- Oh ja! Man är helt ärliga mot varandra. Jag köpte en vespa till honom som tack.

Du turnerar väldigt mycket, vad gör du när du inte är ute på vägarna?

- Vanligtvis förbereder jag nästa turné, skriver låtar och återhämtar mig från den föregående turnén. Just nu håller jag på och skriver låtar till en musikal. Sedan gillar jag att läsa mycket och gå på bio. Min fru är skådespelerska och det blir många filmer.

Vilken musiker eller låtskrivare inspirerar dig mest?

- Numera är det Leonard Cohen. För att han precis som jag skrivit noveller. Jag har alltid beundrat honom och sättet han drog sig tillbaka från musikbranschen för att sedan göra comeback.

Har du spelat ihop med honom någon gång?

- Nej, det har jag aldrig haft nöjet att göra. Men jag spelade på en hyllningskonsert till honom i Barcelona med bland andra Jackson Browne och Leonards son Adam. Den finns på cd och dvd.

Förra året när du spelade i Falkenberg träffade jag två franska fans som åkt upp från Lyon för att se dina solospelningar i Sverige. De gillade konserten här mer än dem i Stockholm och Göteborg. Har du själv några minnen från Falkenbergskonserten?

- Det är alltid svårt att komma ihåg särskilda ställen. Men jag minns att jag blev överraskad över hur bra det gick med tanke på att det inte är någon storstad. Och att gensvaret från publiken var så starkt.

Hann du se något av själva staden?

- Lite. Jag minns att jag tyckte att det verkade vara ett trevligt ställe att låta småbarn växa upp i.

Förra gången gjorde du en fantastisk spelning ensam. Nu har du med dig en gitarrist till, blir det dubbelt så bra då?

- Det blir mer än dubbelt så bra! Olivier är en fantastik gitarrist och använder en massa effekter. Han är verkligen den akustiska gitarrens Jimi Hendrix. Det ger mig mycket mer frihet att göra sånger som jag inte kan göra själv.

På nya albumet sjunger du ”I wanna go someplace quiet where I can lose my hair”, det låter nästan som om du funderar på att dra dig tillbaka?

- Hahaha. Ja, du vet jag har fyllt 62 nyss. Men i Frankrike ska de höja pensionsåldern så jag är väl kanske halvvägs till pensionen nu...