Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Mia Stegmar blir krigarkvinna i Mello

Sångerskan Mia Stegmar i Åsa utlovar en ordentlig show i …Melodifestivalen 2019 när hon …ikläder sig rollen som Arven …i dataspelsbandet Pagan Fury.
– Det ska bli spektakulärt, lovar hon.

Mia Stegmar är för andra gången med som tävlande artist, den 23 februari i Lidköping, men har mycket mer rutin än så av Mello-cirkusen.

– Ja, jag var med i många nummer som dansare och körsångare 2015 och 2016, säger Mia Stegmar, som just i dag avslutar turnén med Björn Skifs i Globen och i morgon sjunger med Pagan Fury på Dreamhack Winter i Jönköping.

Bandet Pagan Fury togs fram under hösten när en expansion till fantasydataspelet "Crusader kings II" skulle släppas. Låtarna hörs i spelet, men den medeltida krigarkvinnan Arven Latour, som Mia gestaltar, är inte med i spelet.

– I Melodifestivalen vill vi skapa något extraordinärt på gränsen mellan fantasi och verklighet. Det är ett perfekt marknadsföringsfönster som ger synergieffekter, men får bandet spinn kommer det att leva sitt eget liv utanför spelet.

LÄS ÄVEN: Omar från Åsa sjunger om problematisk kärlek i Mello

Erbjudandet att fronta bandet fick Mia av kompisen Tobias Gustavsson, som jobbar på spelbolaget Paradox Interactive och tidigare var med i duon Itchycoo med Mia (som då hette Bergström).

– Vi tävlade i Melodifestivalen 2004 med låten "Super mega nova" och gjorde ett album och då skrev vi bland annat låtar ihop med låtskrivarduon Epicentre, berättar Mia.

Epicentre var den på Mallorca bosatte varbergaren Fredrik Thomander och Anders "Gary" Wikström, som började jobba ihop 1997 och spelade i rockbandet Treat ihop 2010–2015. De har skrivit låtar till N'Sync och haft en hit med "Love is all around" med olika artister i fyra världsdelar.

– Nu 15 år senare gick vi fyra in i en studio på söder i Stockholm en eftermiddag och skrev "Stormbringer" och skickade den till Melodifestivalen. Anders sitter ofta med gitarr och hittar riff och Fredrik är melodimakaren som även bollar med texten, berättar Mia.

– Eftersom jag ska framföra texten är det viktigt att orden landar rätt, så jag vill sätta min egen prägel på den. Jag är inte superinsatt i spelet "Crusader kings II" men är uppvuxen med två bröder som spelade rollspel, så jag vet att det är en hängiven "community".

Pagan Furys Mello-bidrag heter "Stormbringer" och handlar enligt uppgift om att ”fånga stormar och ena världen”. Musikaliskt handlar det om tung rock med inslag av pop och svensk folkmusik.

För motståndet i sista deltävlingen står "Idol"-vinnaren Lisa Ajax, Mello-vinnarbandet Arvingarna, Mello-trean John Lundvik, Mello-finalisten Anton Hagman, Mello-legendaren Ann-Louise Hansson och Bishara med en låt som Mello-vinnaren Benjamin Ingrosso har varit med och skrivit.

41-åriga Mia är från Holmsund utanför Umeå, men de senaste sju åren har hon och maken Robin Stegmar (känd för komiska pjäser med Thomas Petersson och/eller Annika Andersson) bott i Åsa.

– Vi trivs superbra här och håller på att bygga om huset. Vi har havet precis nedanför och en motorbåt, så vi kan åka ut till öarna.