Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maskinfunk från Minneapolis

Jag återkommer ständigt till den lille mannen från Minneapolis. Som så många andra upptäckte jag Prince när singeln ”When doves cry” från albumet ”Purple rain” släpptes 1984.

”When doves cry” (Prince, 1984)

Sommaren och hösten det året dominerade Prince hitlistorna världen över. ”When doves cry” låg etta på amerikanska singellistan, samtidigt som ”Purple rain” var etta på albumlistan och filmen ”Purple rain” drog flest besökare till biograferna i USA – en trippel som få andra artister har lyckats med.

Som med så många andra artister blir de största hitlåtarna sönderspelade med tiden och det är albumspår och singelbaksidor som får mest speltid på hemmastereon eller i telefonen.

Men så effektiv den fortfarande är, maskinfunken, elektrofunken. Kalla den vad du vill, men den funkar!

Vi som stod där framför scenen på Way Out West i Göteborg i augusti 2011 eller på Stockholm Music & Arts för några veckor sedan hade svårt att stå emot när maskinerna smattrade i gång och den karakteristiska falsettrösten hördes: ”This is what it sounds like, when doves cry”.

Bonustips: Lyssna på Sir Sampalots remix av årets sommarhit ”Undressed” med Kim Cesarion. Remixen bygger på riktigt feta samplade Prince-trummor, finns på Spotify eller Itunes.