Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Möt ensemblen på allsångsscenen

Final i kväll – följ med gänget på repetition


Publiken har börjat paxa platser med solstolar på gräset och joggare passerar flåsande på grusvägen precis framför scenen. Det är inte precis några undanskymda repetitioner som allsångsensemblen på Vallarna ägnar sig åt inför kvällens konsert. Allt som allt har de haft nästan 13 000 tusen besökare under sommaren.

Truppen består i dag av Peter Bengtsson på gitarr, Bo Liljedahl på dragspel, Bernt Bengtsson på bas och sång, Lars-Åke "Snus" Svensson på piano, Peter Strandberg på trummor, Mattias "Hippas" Olofsson på steelgitarr samt Peter Larsson som sjunger och spelar saxofon, Matilda Schough på sång och tvärflöjt och Christina Tellqvist på sång.
– På pappret ser det ut som att vi är många men det är ofta en utmaning att få det att låta riktigt mycket om musiken. Särskilt när vi ska göra musikalnummer eller operaliknande musik. Men vi är bra på att låta mycket, säger Peter Bengtsson som fungerar både som kapellmästare och administrativt ansvarig.
En bit bort står körtjejerna Matilda Schough och Christina Tellqvist och nynnar med hörlurar i öronen och mobiltelefoner i händerna.
– Det är egentligen inte texterna som är det svåra utan själva tajmingen och fraseringen. Artisterna gör på sitt eget sätt med sina låtar och det gäller att vi är följsamma och lyhörda, förklarar de. 
Det blir totalt sex kvällar med allsång på sommaren och det innebär uppåt 200 låtar att lära in.
– Det är lite som ett matteprov där man pluggar in allt i sista minuten och sedan snabbt glömmer bort det, säger Peter och skrattar. 
Det är han som noggrant förser alla i ensemblen med noter och annat material medan Christina tar fram alla texter.
– Vi har oftast även lyssningsreferenser på alla låtar men det behövs också noter och allt måste vara arrangerat. Det behöver vara rätt notbundet för att vi ska klara av det.
Bland Peter Bengtssons favoritartister finns Lasse Berghagen, Thomas Di Leva och Arja Saijonmaa.
– Det blev extra fin stämning med just dem och bra konserter. I slutet av allsången brukar ju huvudartisterna få göra hela sitt program i ett svep och det kan bli som en trollbindande minikonsert, säger han.

På önskelistan finns både Carola och Helen Sjöholm men även Jerry Williams och Björn Skifs.
– Det skulle vara kul men hittills har vi inte lyckats få ihop det. De har andra engagemang och vissa artister vill ha med sig egna musiker och det fungerar ju inte här.
På måndag den 7 augusti gör ensemblen sin sista konsert. Då gästas de av Linda Bengtzing, trumpetaren Magnus Johansson, Ingvar Karlsson från "Sven-Ingvars" samt falkenbergaren Marcus Helmer Gustafsson.