Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Jakob Antonér redo för ett ”mastodontverk”

När Varbergs Kammarkör tar sig an Bachs "h-mollmässa" är det med en lokal bassolist, Jakob Antonér.
– Det är ett av kyrkomusikens mäktigaste mastodontverk, säger han.

Söndagens konsert i Varbergs kyrka är redan slutsåld, men den katolska "h-mollmässan" på latin framförs även i S:t Nikolai kyrka i Halmstad lördag den 12 november. Det blir tredje gången som Varbergs Kammarkör ger sig på Johann Sebastian Bachs storverk efter att ha gjort mässan 2010 och 2012.

– Bach började komponera mässan 1924 och skrev på den i 25 år. Den är på två timmars speltid utan paus. Att få sjunga den med Kammarkören är för mig som att komma hem till min andra familj. Det är roligt att Varbergs kyrka är öppen och ljus, medan S:t Nikolai är äldre och "murrigare", med pelare i mitten, som ger en annan klang berättar Jakob Antonér.

”Lyxig instrumentbesättning”

På 1950-talet satte kyrkans organist Folke Alm upp valda delar av "h-mollmässan" (BWV 232), men 2010 var första gången den gjordes i sin helhet i Varberg. Precis som då och 2012 ackompanjerades Varbergs Kammarkör (bildad 1976) av Drottningholms Barockensemble (bildad 1971).

– De är bäst i Sverige i sin genre tillsammans med Göteborg Baroque, och enormt duktiga musiker, berömmer Jakob Antonér.

Solister återkommer

Dirigenten Gunno Palmquist och en av sångsolisterna har varit med de två tidigare gångerna – alten Anna Zander – medan Varbergsopranen Karin Dahlberg var med 2010 och tenoren Martin Vanberg 2012.

Jakob Antonér tar i år över rollen som bassolist efter Ove Pettersson. När en kvintett sjunger solo tillkommer dessutom i år mezzosopranen Elin Svensson.

– Jag var med i kammarkören 2012, men inget av det jag sjöng då sjunger jag i år. Allt är nytt, men det är ändå en fördel att ha sjungit verket och känna till delarna. Som bas har jag två arior som är väldigt olika varandra. "Quoniam tu solus sanctus" ligger i mellan och lägre registret för basen, medan "Et in spiritum" ligger i övre registret. Det skiljer nästan två oktaver, från ett stort F till ettstrukna Ess, förklarar Jakob Antonér.

Gifte sig i somras

För fyra år sedan var Jakob Antonér operastudent och solist i Faurés "Requiem", med Varbergs Kammarkör i Varbergs kyrka.

Sedan dess har han bland annat tagit examen från operahögskolan i nya hemstaden Göteborg, spelat Sarastro i Skånska Operans uppsättning av Mozarts "Trollflöjten" och under sommaren gift sig med sin Liza (född Arvidsson), som är musiker i syskonpopduon Kruxet.

– Vi är med på varandras konserter, som åskådare, men kan ju influera varandra ändå. Det finns många andra som sjunger pop och rock mycket bättre än vad jag gör och det var länge sedan jag sjöng något annat än klassiskt. Skulle jag göra det, så hade det varit storbandsjazz, alla dagar i veckan, säger Jakob, vars mamma Britta Antonér har växlat mellan just klassiskt och jazz och dessutom ha varit med i Melodifestivalen 1980 med artistnamnet Tania och 1981 i gruppen Sweets 'n Chips.

Arbetar även som lärare

Jakob Antonér är även utbildad musiklärare och arbetar nu tre dagar i veckan på mellanstadiet i Kinna.

– Det fungerar väldigt bra, men konsertverksamheten börjar ta över så att timmarna inte riktigt räcker till.

LÄS MER: ”En ny Antonér blir sångsolist

Framöver kan Jakob även höras i exempelvis Storkyrkan i Stockholm i Mozarts "Requiem" den 20 november.