Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hyllning till Louis Armstrong inleder Jazz Corners säsong

I Varberg blir det en stilmässigt bred jazzsäsong i höst, där …Leon Falks Louis Armstrong-…hyllning följs av Maria Kvist, Bag Ladies, Beat Function och en internationell kvintett.

Leon Falk Satchmo Tribute heter bandet som inleder Jazz Corners höstsäsong den 23 september med musik i en stil som förknippas med Louis "Satchmo" Armstrongs Hot Five 1925–1927.

Den 25-årige trombonisten Leon Falk har med en av sina två jazziga bröder, Adam Falk (klarinett), samt Uno Dvärby (banjo) och Sara Karkkone (piano). Armstrongs kornettstämma tolkas av trumpetare Erik Tengholm.

Alla konserter görs i Varbergs teater utom den första av två med kvinnliga bandledare. Den 3 oktober spelar nämligen Sveriges Diana Krall, sångerskan och pianisten Maria Kvist, med sin kvartett på Teater Halland.

Den 48-åriga jämtländskan Kvist har med sig maken Linus Kåse (saxofon), Robert Erlandsson (bas) och Isak Andersson (trummor) och lär blanda standards och eget material precis som på senaste albumet "Shadows and rain".

Nästa band med kvinnor i spetsen är Bag Ladies, som bildades när blåsarna Catharina Wiborgh (altsax) och Gunnel Samuelsson (tenorsax/flöjt) träffades på Skurups folkhögskolas jazzlinje. Samuelsson har varit teatermusiker och medlem av Kurt Olssons damorkester, medan Wiborgh bland annat har turnerat med Evergreenish ihop med Bag Ladies pianist och sångerska Ann Blom.

Räkna med många egna, instrumentala låtar i mainstreamtraditionen. I kompet finns trummisen Henrik Wartel och Patrik Boman, basisten som har varit med på skivor som har prisats med Grammis, Gyllene Skivan och Jazzkatten.

På Beat Functions konsert den 14 november blir det, som bandnamnet hintar om, funkigare tongångare och rakare beat, där improvisationerna görs över pop/rock- och soul/disco-rytmer med en air av 1970-talet.

Den mästerlige trumpetaren Karl Olandersson delar scenen med Olle Thunström (sax), Johan Öijen (gitarr), Daniel Lantz (piano), Pal Johnson (bas) och Jon Eriksson (trummor).

Till säsongsavslutningen har Jazz Corner anlitat en internationell kvartett som leds av den amerikanske trumslagaren Rick Hollander, som i likhet med den 36 år yngre gitarristen Paul Brändle (född 1992) är bosatt i München.

Tenorist är Brian Levy, som parallellt med sin artistkarriär har doktorerat i musikvetenskap och nu undervisar på New England Conservatory i Boston.

Den 25 november ska Rick Hollander Quartet spela standards och eget material, bland annat från gruppens helt nya album "The best is yet to come". Grunden är den moderna jazzen, från Parker, via Miles/Coltrane till Ornette.

FAKTA: JAZZ CORNERS HÖSTKONSERTER

• 23/9: Leon Falk Satchmo Tribute

• 3/10: Maria Kvist Quartet (på Teater Halland)

• 23/10: Bag Ladies

• 14/11: Beat Function

• 25/11: Rick Hollander Quartet

PLATS: Varbergs Teater (utom den 3/10)