Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hemligt. Hallands Nyheter kan som första tidning visa hur omslaget till albumet med originalmusik från kronprinsessans vigsel, ser ut. Omslaget är gjort av varbergaren Marcus Andersson och falkenbergaren Anders Johansson,

Hallänningar gör skivan med musiken från vigseln

Varbergaren Anders Westins kontakter gav honom prestigeuppdraget som exekutiv producent för albumet med originalmusik från kronprinsessans vigsel på lördag. Och cd-omslaget gjordes i Falkenberg.

Via kompisen, medproducenten och finansiären Björn Johansson träffade Anders Westin den musikansvarige för kronprinsessvigseln, 66-årige domkyrkoorganisten Gustaf Sjökvist. Då föddes idén att ge ut ”Bröllopsmusiken från Storkyrkan”.

– Det var för ungefär ett år sedan och vi pratade egentligen om något helt annat, men kom in på frågan om hur vigseln skulle dokumenteras. Ingenting var bestämt, men vi tyckte att det borde göras en bättre inspelning än den från kungens och Silvias vigsel, säger Anders.

I december sa hovet ja till projektet, men det slutliga klartecknet att albumet från skivbolaget Ladybird och Westin Promotion får börja säljas onsdag 23 juni kom för bara nio dagar sedan. Då hade i princip all musik under vigseln spelats in på plats i Storkyrkan av Lars Nilsson och hans team från Nilento Studio i Kållered.

Musikansvarige Gustaf Sjökvist föddes faktiskt i Varberg, som son till organisten och musikdirektören Urban Sjökvist, men han växte till stora delar upp i Hälsingland.

Skivan har ytterligare kopplingar till Halland, eftersom layouten till cd-omslaget gjordes av Marcus Andersson och Anders Johansson på Civiltryckeriet i Falkenberg. Resten av den 36-sidiga cd-bookleten med kärleksbudskap och texter om ätten Bernadotte formgavs av Puck Petterson. Hon bor nästan halva året i en stuga nära havet i Vilshärad utanför Halmstad.

Anders Westin avslöjar även att skivan innehåller den inledande samlingsmusiken som ska framföras av Adolf Fredriks flickkör och Westlings spelmän (Britt-Marie Jonsson, Daniels syssling Thomas Westling och dennes snart 80-årige far Hugo). Ljudet från de ringande kyrkklockorna har också bandats, liksom nykomponerade ”Prinsessan Victorias fanfar”, av den 89-årige professorn Ingvar Lidholm.

Ryktena gör gällande att Idol-vinnaren Agnes Carlsson och Björn Skifs ska framföra en nyskriven sång under själva vigseln. Agnes har den senaste tiden varit i USA, men skulle enligt skivbolaget flyga tillbaka till Stockholm före helgen.

– Jag har inga kommentarer och kan varken bekräfta eller dementera det, säger Anders Westin.

Det snackas även om att Kalle Moraeus medverkar på albumet ?

– Jaså? Inte på vår skiva, men kanske på den som Ica ger ut. Den ingår i det officiella bröllopspaketet och innehåller en del musik från vigseln, men inte allt.

På lördag är det exakt 34 år sedan kungen och Silvia gifte sig och även då var Gustaf Sjökvist dirigent i Storkyrkan. En skillnad är att kungaparet inte hade någon specialskriven musik. Victoria och Daniel får däremot ett helt nytt stycke i present av Kungliga musikaliska akademien.

Kompositören Karin Rehnqvist, som är första kvinna att komponera musiken till en kunglig vigsel, har inte träffat brudparet. Dock har hon försökt föreställa sig den fullsatta kyrkan med dess nyrenoverade och ljusa tak.

– Sedan gäller det att förhålla sig till allt detta, det är ett kungligt bröllop, väldigt offentligt. Det har jag både tagit in och tagit bort. Viktigt för mig är att det är en kyrklig ceremoni. Musiken får inte bli för intim och lullig, snarare högtidlig, högstämd och upplyft, säger Karin Rehnqvist och berättar vidare om den fantastiska upplevelsen under repetitionerna, när musiken genom skickliga instrumentalister och sångare för första gången ”fick kropp”.

Kungliga Filharmonikerna står för musiken och Gustaf Sjökvist slår ihop sin egen kammarkör med Storkyrkans kör. Den 42-åriga operasopranen Jeanette Köhn är sångsolist och vid orgeln sitter 43-årige Mattias Wager, som även har hjälpt Sjökvist med arrangemangen.

Skivinspelningen ska inte bara bli ett minne, utan även göra nytta. Tio procent av nettointäkterna går nämligen till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse, som bildades med syfte att ”främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige”.