Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Exklusiva konserter i Varbergs teater

När Parkmusiken flyttar inomhus får bara 50 personer vara på plats, inklusive musiker. Gratis biljetter bokas på nätet.
– För många band blir det enda spelningen i sommar, samtidigt som medborgarna får en dos kultur, säger Lisa Pedersen.

Varbergs kommuns traditionsenliga sommarkonserter i Societetsparken kan på grund av coronapandemin inte genomföras i år. Lösningen blir att döpa om evenemanget till Parkettmusiken och sända konserterna live från Varbergs teater.

– Det är ju omöjligt att spärra av parken och hälsan får gå före allt annat. Vi tar inga onödiga risker. Kanske kan vi inspirera andra att prova nya grepp istället för att ställa in, säger den nya arrangemangsproducenten Lisa Pedersen, som fick göra om ett nästan färdigt program.

– Vissa band med äldre musiker i riskgruppen tackade nej och vi fick luckor där Pridefestivalen och Livsvattenfestivalen skulle ha arrangerats. Därför tajtade vi till programmet och har inga konserter i augusti. Med exempelvis Street Bourbon Band är planen att vi kör en gratiskonsert när restriktionerna lättar och de kan spela på Varbergs teater med fullsatt salong.

Konserterna sänds live

Parkettmusiken sänds live på Youtube och via kommunens sajt www.varberg.se.

– Vi hoppas att de ska streamas få̊n picknickfiltar, husvagnar och uterum runt om i hela kommunen. Men även från exempelvis boenden för äldre eller funktionsvarierade. Nu blir konsertserien tillgänglig för alla som har möjlighet att koppla upp sig mot internet, både lokalt, nationellt och internationellt, kanske blir det rekordmånga som tar del av parkmusiken i år, säger Lisa Pedersen.

Om klippen får ligga kvar är inte bestämt ännu och beror bland annat på de upphovsrättsliga frågorna. Vissa band spelar ju covers – exempelvis Slam! som hyllar Magnus Uggla.

Först ut den 27 juni är de humoristiska göteborgarna i Vier Brillen, som brukar få avsluta Parkmusiken med sin jazziga vispop. Sedan följer en barnshow med Dan Knagg, som loopar sina olika instrument så att han låter som en hel orkester.

– Under Halliforniadagarna den 16–18 juli har vi bokat två artister och ett popband som är på uppgång, med förhoppningen att nå en yngre publik, fortsätter Lisa Pedersen.

Rengöring mellan banden

Hyllade Jenny Almsenius från Varberg delar kväll med en annan singer-songwriter, skånska Knyttet Larsson, och trion Albins Drängar får ta över när lokala Grain Of Sand har spelat americana.

Återförenade Celtic Connections blandar keltisk folkmusik med jazz, flamenco, nordiska klanger och afrikanska rytmer, medan duon Sláinte inriktar sig på irländsk, skotsk och amerikansk folkmusik.

– Vi ska se över hur det funkar när vi byter band, med antalet personer i lokalen och rengöring med mera.

Max fyra biljetter per gång

Flest personer på scen blir det när Partille Big Bands 18 musiker spelar ihop. Med en tekniker och minst två värdar i lokalen blir det som mest 29 biljetter som kan säljas.

– Man får boka max fyra biljetter per gång på varberg.se från den 18 juni och vi hoppas att folkvettet styr så att de som inte kan komma avbokar i god tid, säger Lisa Pedersen.

De fyra planerade jazzkvällarna har minskats till två, men förutom storbandet ovan så blir det även tre andra separata jazzkonserter. Av de sammanlagt fem mindre jazzgrupperna är det bara Gleisner/Mannerland/Alte/Cappelin som inte har minst en kvinna i frontlinjen.

Har synts i SVT

Martina Almgren Peace of Mind leds av trumslagaren och kompositören med samma namn och på saxofoner hörs Elin Forkelid (tidigare Larsson). Tenorsax lirar även Lisen Rylander Löve i kritikerrosade The Splendor, som avlutar Parkettmusiken. Elin har hörts i SVT:s "Doobidoo" och Lisen förstärkte Amason i finalen av "På spåret".

Jazzsångerskan och basisten Margaretha Evmark i Åsa har med sig maken Dan (piano) i sin kvartett, medan Ellas Kapell – med Lovisa Jennervall vid mikrofonen och blåsaren Klas Lindqvist som gästsolist – har hämtat sitt namn från "The First Lady of Jazz" (Fitzgerald).

FAKTA: PARKETTMUSIKEN

• Konserter i Varbergs teater:

27/6: Vier Brillen

28/6: Dan Knagg

1/7: Grain of Sand och ABF presenterar: Albins Drängar

2/7: Ung i Varberg & Medborgarskolan presenterar: Linje 615, Planters Punch, Foreman & the oil company

3/7: Elusive Hearts

4/7: Studieförbundet Vuxenskolan presenterar: Way Down South, Sand & Stones, West Movement, Diversity och Mighty Waves

5/7: Partille Big Band

8/7: Calle Karlsson med Fantastiska Underhållningsbandet

9/7: Chuck Berry Mania

10/7: Gleisner/Mannerland/Alte/Cappelin

11/7: Ellas Kapell

12/7: Knyttet Larsson och Jenny Almsenius

15/7: Sláinte

16/7: Elie Sandberg

17/7: Joe & the Anchor

18/7: Vera Vinter

19/7: Margaretha Evmark Quartet

22/7: Slam! – En hyllning till Magnus Uggla

23/7: Celtic Connections

30/7: Jazzdagarna: Martina Almgren Peace of Mind

31/7: Jazzdagarna: The Splendor