Din guide till julens musik

Skinka. Julklappar. Dopp i grytan. Det får ni lösa själva. Där-emot bistår HN gärna med en nödvändig guide till rätt musik.

ANNONS
|

Frånsett Kalle och Karl-Bertil finns inga fasta tider eller särskilda måsten för julafton. Man gör lite som man vill, alla fall när det kommer till glögg och paketutdelning.

Kring julmusiken däremot finns en klar och tydlig regel – spela inget skräp!

Här kommer därför åtta av julens musikaliska måsten, med kort bakgrund, rekommendation om när på julafton låten funkar bäst och såklart vilken version som är den optimala.

Klockan 09-12

White christmas

Bing Crosby

Krigshösten 1942 skrev Irving Berlin en jullåt som nu finns inspelad i fler än 500 varianter. Men den enda version ni behöver är Bing Crosbys inspelning från samma år. Ett finstämt och nödvändigt komplement till julaftonens grötfrukost.

ANNONS

The christmas song

Nat King Cole

”Chestnuts roasting on an open fire, Jack Frost nipping at your nose”. Ännu en julklassiker från krigsåren. Enligt uppgift ska 19-årige Mel Tormé ha skrivit den här låten på 40 minuter, och så fort han satt den i händerna på Nat King Cole var pensionsförsäkringen avklarad.

Klockan 12-15

Jingle Bells

Frank Sinatra

Croonern från Hoboken var inte mycket för att spela in julsånger men den här gamla raggarlåten från 1850-talet trycker han med känsla och finess upp i krysset. Låtskrivaren James Pierpoint ballade för övrigt ur några år senare och lämnade sin hemstad Boston för att slåss för sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget.

Rudolph The Red-Nosed Reindeer

Ella Fitzgerald

Historien om renen Rudolf är som hämtad ur Mad Men. 1939 gav postorderkedjan Montgomery Ward sin copywriter Robert L May fria händer att fixa en målarbok med jultema. Han skapade Rudolf som blev en enorm succé och senare kompletterades med Johnny Marks låt. Gene Autry var först med att spela in den men Ella Fitzgerald är den som bäst har fångat Rudolfs själ.

Klockan 16-19

Here comes Santa Claus

Gene Autry

En gång i tiden brukade skådisen Gene Autry rida främst i julparaden längs Sunset Boulevard. Men barnen tröttnade på honom, de ville se jultomten och skrek ”Here comes Santa Claus” så fort tomtefar dök upp. Att Gene blev led av detta är en sak man kan förstå. Oakley Haldeman skrev därför sången om tomten som kommer farande right down Santa Claus-lane till honom, och sedan vinkade barnen åt Gene Autry igen.

ANNONS

Fairytale of New York

Med: The Pogues and Kirsty MacColl

Tandlöse och måttligt nyktre Shane MacGowan dansar runt med Kirsty MacColl längs New Yorks sunkigaste gator och skapar smutsig magi. Så här vackert kan det låta när drömmar krossas och framtiden spricker. Att New York-polisen aldrig haft någon kör och alltså inte kan sjunga Galway Bay känns rätt passande i sammanhaget.

Klockan 19 sent

Auld Lang Syne

Sarah Dawn Finer (med Eric Bibb)

Texten skrevs av skotske poeten Robert Burns redan 1788 och britten William Shield brukar anges som kompositör. Låten är mest förknippad med farväl av olika slag och sjungs ofta på nyårsafton men Sarah Dawn Finers underbara version är julig så det räcker till och passar fint när julmaten ska smältas.

Adams julsång (O helga natt)

Jussi Björling

Kvällens äldsta låt skrevs redan på 1840-talet och kräver rätt sångare och ett glas portvin. Rätt sångare är inte Susan Boyle, Kenny Rogers eller Il Divo, rätt sångare är vår svenske tenor Jussi Björling. Borlängesonens magnifika inspelning med Kungliga Hovkapellet från 1949 är en brygga som bär oss från julaftonens stress till jul- dagens frid.

ANNONS
ANNONS