Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikstudio. Halmstadbon Mikael Larsson är ena halvan av duon Datapop. Kollegan Anders Wilhelm bor i Sigtuna.

Datapop gör elektronisk musik på distans

Datapop med Halmstadbon Mikael Larsson har släppt en ep med fyra låtar som nu sprids via bland annat Itunes och Spotify. Duon är ett musikaliskt långdistansförhållande som fungerar.

Mikael Larsson utgör tillsammans med Sigtunabon Anders Wilhelm duon Datapop, ett band som skapar all musik utan att träffas på riktigt.

– Vi pratar aldrig i telefon med varandra och den enda gången vi har träffats i verkligheten var på en fest och då höll vi inte på med musik. Jag trodde inte att det skulle gå att göra en skiva på detta sätt, men det har gått över förväntan, säger Mikael Larsson.

De kallar det de gör för maskinpop och det är en passande beskrivning. Musiken skapas med syntar, datorer och trummaskiner och samarbetet sker också med maskinell hjälp. Idéer bollas fram och tillbaka med hjälp av olika fildelningstjänster på nätet och genom Facebookchattande.

Det hela började för cirka två år sedan. Halmstadbon Mikael Larsson hade gjort ett par låtar själv med en musikapp på sin Iphone och laddat upp dem på nättjänsten Soundcloud.

Genom en Facebookgrupp för musiker stötte han på Anders Wilhelm och det visade sig då att de hade lyssnat på varandras låtar. De bestämde sig för att göra musik ihop och nu något år senare har de släppt en ep med fyra låtar. Musiken är tillgänglig på elektroniska musiktjänster som Itunes, Google Play och Spotify.

– Vi räknar inte med att kunna säga upp oss från våra jobb utan det är mest en rolig grej. Men man kan göra det seriöst ändå, säger Mikael Larsson.

När vi intervjuar bandkollegan Anders Wilhelm i Sigtuna över telefon berättar han att båda två har lika stor del i samarbetet.

– Så här långt har det varit 50/50. Mikael är en fantom på att ta fram melodier och jag tar ofta hand om slutproduktionen.

Att de tyska syntpionjärerna i Kraftwerk är en stor inspirationskälla märks tydligt i bandets låtar.

– Vi försöker att inte vara härmapor. Vi vill vara lite annorlunda, råare och lite opolerade. Vi låter mer nordiska, säger Anders Wilhelm.

De flesta av Datapops låtar sjungs dock på tyska.

- Vi tycker om det tyska språket. Det är väldigt exakt, men kan också vara romantiskt, säger Anders Wilhelm och berättar att de framöver kommer att göra fler låtar på svenska.

Båda bandmedlemmarna har vanliga heltidsjobb. Barn och familjeliv gör också att låtsnickrandet får skötas på tid som blir över.

– Musiken får man klämma in när barnen har somnat och innan man somnar själv, men jag sitter nog någon eller några timmar varje kväll, säger Mikael Larsson.

Och all tid de har lagt ned det senaste året har lönat sig. Musiktidningen Zero har recenserat ep:n Ett och recensenten skriver bland annat:

”Att tillbringa knappt 24 minuter med helfräsch, svensk neo-kraut är en god investering. Ett får inte toppbetyg, egentligen mest för att jag får spara något till när fullängdaren kommer. Köp, strömma, konsumera det här, dina öron kommer aldrig förlåta dig annars.”

– Det var riktigt smickrande, det var kul. Men det är den enda recensionen vi har fått ännu, säger Mikael Larsson.

Bandet jobbar dock på ett fullängdsalbum så chansen är god att det blir mer skriverier i pressen.

– Det hade varit kul om vi blir klara i år, men vi har inte satt någon deadline, säger Mikael Larsson.