Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Caroline af Ugglas konsert flyttas fram

Coronaviruset gör att många evenemang ställs in – som …Caroline af Ugglas i Köinge, jazz och föreläsningar i Varberg samt flera amerikanska artister i Tryckhallen i Falkenberg.

Istället för den 20 mars kommer Caroline af Ugglas till Köinge bygdegård den 4 september och då gäller de bokade biljetterna.

– Vi känner, trots att vi har runt 200 besökare och under Folkmyndighetens krav, att vi måste ta vårt ansvar och minska smittspridningen. Det är inte antalet i sig som avgör utan hela sammankomsten tycker både vi och Live Nation, förklarar bokaren Christer Kallies.

För Granstigen Promotions kommer hela våren troligen se helt annorlunda ut eftersom de flesta artisterna som kommer till Tryckhallen i Falkenberg är från USA.

Både Neal Francis, som även skulle ha varit i Varberg den 3 april och i Halmstad kvällen efter, och bandet The Ghost of Paul Revere har flyttat fram sina Skandinavienturnéer på obestämd tid på grund av de amerikanska reserestriktionerna.

Sommarfestival planeras

I pressmeddelande meddelar artisterna att de är besvikna över att behöva ställa in spelningarna den 27 mars respektive långfredag den 10 april, men att de arbetar hårt för att hitta nya datum.

– Vi är gräsrotsbaserade och har låga omkostnader, men måste ligga ute med en del kostnader. Artisterna som inte vågar resa drabbas ju hårdare, säger Björn Pettersson på Rootsy Music, lokala Granstigens samarbetspartner.

Han tror inte att det blir några turnéer för Trapper Schoepp och Theo Lawrence (bokade i Falkenberg den 1 maj) eller för Frazey Ford och Leroy Stagger som ska till Hylte och Halmstad senare i maj.

– Vi har hört att coronaviruset inte minskar förrän i juni, så hela vårt vårprogram lär brinna inne. Men vi planerar för fullt för Rootsy Summer Fest i Falkenberg den 14–15 augusti, säger Björn.

Dessutom ställer Falkenbergs Filmstudio in vårens två sista visningar, av "Flykten från DDR" den 23 mars och "Parasit" den 30 mars. Och det blir inte heller någon konstutställning i Stadshuskuben.

Inställt i Varberg

Varbergs Humanistiska Förening ställer in föreläsningen i Varbergs teater den 30 mars med bibelforskaren Fredrik Ivarsson om ”Manligt och omanligt i antiken” och Varbergs föreläsningsförening ställer in säsongens sista fyra kvällar.

Detta blir alltså inte av: hembygdsforskare Lars Hillertz om Hallands mejerihistoria den 17 mars, naturfotografen Bengt Christensen den 24 mars, Björn Petersen om jazztrumpetaren Louis Armstrong den 31 mars och fotohistorikern Eva Dahlman om kvinnliga fotografers självporträtt den 7 april.

Tre jazzkonserter tas bort

Jazz Corner ställer in två konserter. Populära Second Line Jazzband från Göteborg kommer inte till Varbergs teater den 18 mars och norskan Hilde Louise Asbjörnsen stannar hemma den 4 april.

Anledningen är att publiken brukar ha hög medelålder och kan tillhöra riskgruppen för att drabbas hårt av coronaviruset. Den svenska upplagan av Glenn Miller Orchestra har tagit samma beslut och ställt in sin konsert i Varbergs teater den 6 april.

– Våra egna evenemang, exempelvis konserten med Dotter i Varbergs teater den 27 mars, har vi inte tänkt ställa in. Men vi följer folkhälsomyndighetens råd om att även där det är under 500 personer flytta publiken längre från scenen eller att åskådarna har en tom stol mellan sig, säger Sofie Brinkmo, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Åskådarnas rädsla märks

För externa arrangörer gäller fortfarande att de kan avboka två veckor före utan att behöva betala lokalhyra. Bokar man av 8–14 dagar före evenemanget får man betala halva hyran och är det bara en vecka kvar krävs man på hela summan.

– Jag vet inte om det kommer att ändras, men det beslutar inte vår enhet om själv, utan det får samordnas inom kommunen, fortsätter Brinkmo.

Bland evenemangen i Varbergs teater som inte har ställts in ännu finns exempelvis "Värmländsk voodoo" med filmstjärnorna Björn Ling och Johan Östling den 4 april och Cajsastina Åkerström den 22 april. (OBS! Har nu ställts in)

Däremot är Riksteaterns nycirkus med Fauna den 3 april inställt.

Musikalföreställningen ”Tre generationer av kamp”, som är skriven av unga Varbergstjejer med stöttning av kommunens projekt ”Idécentralen” genomför nypremiären den 21 mars

– Vi har diskuterat fram och tillbaka, vridit och vänt på situationen och bestämde oss till slut för att ändå genomföra premiären, men ställa in resten av de planerade föreställningarna”, säger Elvira Blomquist 15 år, en av manusförfattarna och skådespelarna i produktionen.

Biljetter till föreställningarna i Varbergs teater den 25–26 mars gäller på lördag istället.

Tomt i Komedianten

Sofie Brinkmo hoppas att samhället inte avstannar helt på grund av coronaviruset. Samtidigt märks varbergarnas rädsla på många sätt.

– Det är ganska tomt i Komedianten och i förra veckan till bebismålningen, som brukar vara fullsatt, kom det inte en enda person, fortsätter Sofie, som är ansvarig för kommunens nöjesevenemang.

– Vi ställer inte in, men har full förståelse för de som inte kommer.