New York. Gunhild Carling är på plats i det stora äpplet. Hon vet inte ifall hennes kontroversiella pappa Hans kommer att vara med på spelning med kulturskoleelever.
New York. Gunhild Carling är på plats i det stora äpplet. Hon vet inte ifall hennes kontroversiella pappa Hans kommer att vara med på spelning med kulturskoleelever.

Carling: ”Musiken är opolitisk”

Jazzmusikern och multiinstrumentalisten Gunhild Carling tar sig an 25 elever från kulturskolan i Varberg som får gästspela på hennes storbandskonsert. Det är oklart om kontroversiella Hans Carling kommer att delta, men Gunhild själv ser inga problem med pappans bakgrund i naziströrelsen i fall han gör det.

ANNONS
|

Gunhild Carling har turnerat i jazzkretsar sedan barnsben, men blev rejält känd för allmänheten via TV-program som Allsång på Skansen och Let’s dance. Den 3 februari kommer hennes nya varietéshow tillsammans med hennes band Carling Big Band till Varberg. Där ska det bjudas på rejält pådrag, inte minst för de 25 musikelever på Kulturskolan som ska få vara med och gästspela.

– Det känns jättespännande. Jag fick själv vara med om stora upplevelser och spela med stora artister när jag var liten, och vet hur inspirerande det är. Det känns viktigt att få föra sådant vidare, säger Gunhild Carling från telefon i New York.

ANNONS

Läs också: Kulturskolan: Nu måste hon ta ställning

Där är hon på plats och repeterar inför en av årets stora konserter. Staden ska göra ett omfattande firande av Frank Sinatras 100-årsjubileum, med namn som Bob Dylan i uppställningen. Den 7 januari ger Gunhild en konsert tillsammans med The Swingadelics, ett storband som hon spelat med förut.

I Varberg planerar hon ett stort New Orleansnummer tillsammans med eleverna.

– Vi kommer braka loss med Bourbon street parade, Royal garden blues eller något liknande. Det är inte helt bestämt än, men det kommer bli en stor New Orleansparad. Det är gamla arr som jag själv gärna vill föra vidare.

Gunhild lämnar till lärarna på kulturskolan att välja ut elever som ska delta. Men hon har satt ett tak på 25 personer. Det blir även upp till lärarna och eleverna att repa in sig på vald låt. Men hinns det med så skulle Gunhild gärna ta del av förberedelserna.

– Vi får se om vi hinner det, det hade varit roligt att komma dit och kanske kunna inspirera lite. Men lärarna är så kompetenta så det klarar de fint. Och vi kommer ju träffas alla innan konserten.

I slutet av 90-talet blev det stora nyheter när det avslöjades att Gunhilds pappa; juristen och trumpetaren Hans Carling, var en fadersgestalt för nynazister och bland annat förhandlade med polisen inför rasistmöten, höll brandtal under hakkorsfanor och hade djupt rotad kontakt med Nysvenska rörelsens grundare Per Engdahl. Han tonsatte bland annat Engdahls högerextrema kampsånger som Sveriges söner, Storma storma och Samman bygga vi vårt rike. Åsikterna var inte nya, utan redan på 60-talet hade Hans Carling kontakt med Engdahl. Bland annat har Mikael Wiehe berättat att han sa upp sig från Carling jazzband på den tiden på grund av dennes politiska åsikter och att han hade Hitler på väggen.

ANNONS

Det populära familjebandet, som då leddes av Hans och syntes i tv och på internationella festivaler, bojkottades då, men uppträder numera ihop igen under Gunhilds ledning.

Kommer din pappa att vara med på konserten med kulturskoleeleverna?

– Intressant fråga. Han har varit sjukskriven och under hela sommaren var han inte med, så nu är han inte med i programmet. Han finns ju med som inspiratör till mig, men om han är med på scenen vet jag inte.

Med hans tidigare politiska ställningstaganden, kan inte det vara känsligt i en konsert med ungdomar?

– (Lång paus) Ja, du får tycka vad du vill. Jag dömer inte någon.

Jag menar inte att ställa dig till svars för hans åsikter, och jag vet inte om han tagit avstånd från dem? Men kan det inte vara känsligt i en konsert med barn och ungdomar?

– Jag har aldrig stött på den frågan om jag ska vara ärlig. Han är en stor inspiratör med sin musik, och skriver musik, och jag har ännu inte fått några klagomål.

Jag menar just det politiska.

– Jo, men du ska veta en jätteviktig sak. Det är att musiken är helt opolitisk. Vi är jättehårda med att vara opolitiska. Det är ett stenhårt, urballat läge i Sverige i dag där grupper står mot grupper. Och vi är jättetydliga med att vi inte ingår i den gruppindelningen. Det är viktigt att det finns delar i samhället som är opartiska, och det är verkligen vi.

ANNONS
ANNONS