Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Calle Karlsson visar sina sevärdheter i Träslövsläge

Träslövsläge på kartan men ”Läjet” i folkmun. Fiskelägets egna trubadur, underhållare och programledare Calle Karlsson ger några Hemester-tips till sin hemvist.

Mellan hav och hedar löper det grusade gångstråket. Svarthall tros vara uppkallat efter en bergart med samma färg. Stora stenbumlingar ligger utspridda längs sträckan med rikt fågelliv och nyfikna får.

– Jag startar med frukost och sen tar jag den här svängen. Svarthall är en fantastisk promenadstig. Man följer havet till fågelkvitter och växtlighet. Det är en go sträcka som inte ingår i Hallandsleden.

Miljön för tankarna till en snarlik plats:

– Jag var på Gotland och skrev låtar ihop med Micke Rickfors, Annika Fehling och gänget. Och just den här strandvägen påminner om Holmhällar på Gotland. Fast det är inte så mycket raukar, men i övrig är det likt.

Calles dolda diamant är ett stenblock där havet har svarvat en fåtölj där han ofta relaxerar.

– Där kan man sitta bra och länge och bara titta på vågorna. Men tänk om det blir en kö för att sitta här, säger Calle med ett skratt efter sitt avslöjande.

Knarråsen

Som en liten hatt reser Knarråsen med sin grönskande hjässa och spejar ut över fiskelägret. Motionären kan snöra skorna för ett varv på slingan.

– Det finns också ett utegym där man kan hoppa och studsa om man tycker det är kul.

Hamnen

Fiskelägrets pulserande ådra eller ”Det gamla internet” som Calle kallar hamnen i Läjet. Det var här som ortsborna samlades förr för att prata om allt och ingenting före det uppkopplade tidevarvet. Den aktiva hamnen med sina röda fiskebodar är en knutpunkt än i dag med serveringar, färska fångster och folkliv. Att hamnen är en arbetsplats är icke att förglömma:

– Varje gång en fiskebåt åker ut tar det tag i mig, jag kan bli tårögd ibland.

Bästa dopp

Kagabäckens strand: ”Fantastiskt fin strand och en helt underbar plats för barnfamiljer. Det är långgrunt”

Piren: ”Ett bra ställe för ett snabbdopp”. Den som vill ta sig vatten över huvud omedelbart använder stegen för ett språng ut i Kattegatt.

Snäckstranden: Sandremsan går under många namn. ”Stora stranden” av många kallad. Här trängs våghalsiga surfare med soldyrkare.

Davidsa: ”Här badar mest locals.” Vikens lite mer badvänliga sida nås från Skepparevägen.

Språk: Läjesboa

När Calle Karlsson visar sina hemvister händer det som oftast att en konversation på ”Läjesboa” utbryter med någon förbipasserande. Kulturspråket är en allsköns blandning av svenska, engelska, tyska och norska. En unik dialekt som Calle både har presenterat i tv-programmet ”På spåret” och sjungit in skivor på.

– När vi började första klass fick vi lära oss svenska. Vi fick inte prata Läjesboa, då hytte lärarinnan med fingret, minns Calle Karlsson.

Lokalprofilen Calle Karlsson visar gärna upp sin plats på jorden. Vad som geografiskt hör till Läjet beror på vem du frågar. Men det diplomatiska svaret är ”Allt som ingår i Läjets vägförening”. Bild: Johan Erkki

Badstege till vänster och sandstrand till höger. Bakom piren breder Snäckstranden ut sig. Bild: Johan Erkki

Fakta: Läjetparlören

Brännewâbbler - Brännmaneter

Färveden – Nyfiken

Laurfor – Långkalsonger

Hejnasistens – Häromdagen

Hoddapuda - Huvudkudde

Laijrhommer – Havskräfta

Stängbon – Stenbotten (vid fiske)

Sâppjönevaud - Genomvåt

Träbånna - Träskor

Äggaskena - Omelett

Hodde et hellest - Hur är det annars?

Skavalen - Frusen

Källa: Facebookgruppen ”Vi som tyckom de e roligt mä Läjesboa”.