Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Allvarligt sjuka Nanna sjöng med Carola

17-åriga Nanna från Varberg överraskades av Min Stora Dag.
– Min sjukdom är som en tickande bomb, säger hon.

Hur är det att stå på scen och sjunga med sin favoritartist Carola Häggkvist? Det vet Nanna Sandgren. Och det ska hon berätta för er.

Men först kan man ju undra varför en 17-åring i Bläshammar utanför Varberg får träffa Carola i en lada vid Steninge slott på en coronasäker konsert med endast 50 åskådare i slutet av augusti.

Allt började på sjukhuset i Halmstad hösten 2019.

– Jag har Ehlers-Danlos syndrom och variabel immunbrist och var väldigt sjuk förra hösten. Då nominerade personalen i Halmstad mig till Min Stora Dag. I januari blev jag uttagen och fick välja att exempelvis resa utomlands eller träffa någon, säger Nanna, som valde en dag med Carola.

Konsert med Carola i ladan

Mycket av det hände i Stockholm var en positiv överraskning.

– Jag visste inte att jag skulle äta på Riche och klippa mig hos Carolas frisör. Att jag sedan fick sjunga med Carola var en dröm. Det var supernervöst i början, men Carola var väldigt snäll och familjär och det kändes som att träffa en kompis.

I en tre minuter lång film som stiftelsen Min Stora Dag har gjort om Nanna och Carola visas mötet i ladan nära Carolas bostad i Steninge slottsby, en bit från Märsta i Sigtuna kommun.

Nanna får först prova att sjunga när Carola kollar ljudet ihop med två medmusiker.

– Vi testade ”Säg mig vad du står” och den har jag sjungit många gånger förut. Den här upplevelsen kommer jag att kunna tänka på när det är jobbigt, säger Nanna.

Nanna fick ta över Carolas scen

Under konserten lämnar Carola över scenen helt till 17-åringen från Varberg, som tar sånglektioner på Kulturskolan för Eva Törnqvist Nyman och gärna skulle bli artist i framtiden.

– Jag hörde att hon både var tonsäker och tyckte att det var roligt, så då tyckte jag att det var roligt att ge henne plats att sjunga också. Det är en ära att få erkännandet att betyda så mycket för någon, berömmer Carola i Min Stora Dags film.

Nanna Sandgren går andra året på PS-gymnasiets samhällsvetenskapliga program och när vi träffas på en rast märks det inte att hon tampas med två livslånga sjukdomar.

Sjukdomen ger sämre immunsystem

EDS (Ehlers-Danlos syndrom) är en ärftlig bindvävsavvikelse som bland annat orsakar hudutslag och smärtor i muskler och leder. En variabel immunbrist (CVID) ger lägre blodvärde och färre trombocyter – och därmed sämre immunsystem och ökad infektionsrisk.

– Min sjukdom är som en tickande bomb och jag kommer aldrig att bli helt frisk. Just nu mår jag mycket bättre, men det går i vågor och kan ändras från en dag till den andra, säger Nanna och fortsätter:

– Jag är en glad person som försöker tänka positivt och ta mig igenom mycket med ett skratt. Jag brukar behöva bli inlagd två gånger om året och då hjälper det att lyssna på härlig musik. Ofta när jag har satt på Carolas musik i bakgrunden har det vänt på en sekund.

En musikalisk familj

Nanna är inte ensam om att sjunga och spela musik i familjen hemma i Bläshammar. Och Carola har funnits med så länge hon kan minnas.

– Mina föräldrar och äldre syskon har lyssnat mycket på Carola, så hennes låtar har jag hört sedan jag var liten.

För Min Stora Dag berättar Nannas mamma Malin hur viktigt det är med pauser och roliga överraskningar för att orka med sjukdomarna.

– Som mamma kan man aldrig slappna av för man vet inte när Nanna blir sjuk, eller om och vad som händer. Det enda vi vet är att Nanna har en kronisk sjukdom och hon kommer inte att bli frisk. Just att hon fick sjunga tillsammans med Carola – det kommer hon bära med sig resten av livet, säger Malin Sandgren.

Välgörenhetsstiftelsen Min Stora Dag drivs med pengar som privatpersoner, företag, föreningar och stiftelser skänker.

Varje år uppfyller Min Stora Dag önskningar hos närmare 5 000 barn och ungdomar. Vissa av dem är mer på sjukhus än i skolan.

Stiftelsens mål är att alla de cirka 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en ”Stor Dag” som ger kraft och glädje i vardagen.