Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Årets Jazzdagar igång i Varberg

Fyra dagar med svängig jazz i Societetsparken med Grammisvinnare och stjärntrumpetare.

Grammisvinnaren Emma Nordenstam och en av Sveriges bästa jazztrumpetare, Peter Asplund, är två nya inslag på årets Jazzdagar i Societetsparken.

Nu blir det fyra dagar med svängig jazz i Societetsparken där det bjuds på något för alla smaker.

– Lättsam jazz är vårt adelsmärke på sommaren. Vi blandar tradjazz och swing och i år finns det även något för barnfamiljer, säger Christer Werner från Jazz Corner Varberg som är en av arrangörerna tillsammans med Varbergs kommun och Kultur i Halland. 

Varbergs Jazzdagar arrangeras i år den 6-9 juli i Societetsparken där man haft sin scen i tjugofem år. 

– Jazzens storhetstid var 1950-talet men den lever kvar även i dag. På den tiden dansade man till musiken men den moderna jazzen har mer utvecklats till musik som man istället lyssnar på. Dansen är borta. Man ser också en utveckling när det gäller improvisation som ju är en mycket viktig del i jazzmusiken. Det är en konstart och en förmåga som har utvecklats märkbart, förklarar Christer Werner.

I år gästas man bland annat av Grammisvinnaren Emma Nordenstam som fick 2017 års pris för årets barnalbum. Hennes svängiga barnlåtar har gjort succé och handlar om att till exempel vara en astronaut eller om att vara "en farlig tjej", om mullvadar, om att kasta korv och om att vara rädd för monster.

– Vi har på skoj kallat det för vår "barnjazzkupp", men om man ska vara allvarlig så är det viktigt att vi föryngrar vår publik. Med Emma kommer det att bli en fantastik konsert för alla yngre, säger Christer Werner.

Bandet Bohemia från Varberg bidrar till den lokala förankringen och spelar 60-talsjazz. The County House Jazz Band har varit en flitig gäst på Jazzdagarna och lovar musik "som nästan alla gillar".

– Det blir ett lyft för oss också att Peter Asplund kommer. Han är en av Sveriges bästa jazztrumpetare och kommer att vara ett lite annorlunda inslag.

Peter Asplund har bland annat beskrivits av recensenter som "en fantastisk musiker som alltid spelar rakt från hjärtat" och han varvar trumpeten med sång och monologer. Han har vunnit Orkesterjournalens Gyllene skivan-pris två gånger, varit Grammisnominerad tre gånger och har fått det prestigefyllda priset Django D 'Or i kategorin ”Contemporary star of jazz".

På lördagen står den jazziga och bluesiga sångerskan Johanna Hjort på scen och bjuder på bland annat orgeljazz i 60-talstappning. Hon rör sig i gränslandet där jazz och soul möter blues och hon sjunger gärna Ella Fitzgerald.

– Hon är en fantastiskt svängig sångerska så det blir väldigt mycket swing, lovar Christer Werner som nu hoppas på vackert väder och massor med publik.