Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rudolf "Mr Tophat" Nordström släpper den tredje delen av sitt debutalbum, "Dusk to dawn part III".

Mr Tophat: Kunde ha gått käpprätt åt helvete

Efter flera rån slutade en ung Rudolf "Mr Tophat" Nordström att gå till pianolektionerna, och stannade hemma vid datorn. Nu är han en etablerad dj, har samarbetat med Robyn och släpper den sista delen i sitt superalbum "Dusk to dawn".

Uppvuxen på gröt, sedan rakt ut i Stockholms kulturkretsar.

Rudolf "Mr Tophat" Nordström är son till konstnärerna Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström, och har varit en del av Stockholms klubbscen sedan 16-årsåldern. Han producerade två låtar på Robyns senaste platta "Honey" och 2017 gjorde de ep:n "Trust me" ihop.

Allting började i Stockholmsförorten Högdalen på 90-talet. Rudolf Nordström beskriver området på den tiden som stökigt – narkomaner vid tunnelbanan, Systembolaget strax under lägenheten och två föräldrar som behövde låna för att betala hyran. "Gröt och påvert", men kärleksfullt, berättar han.

- I dag kan jag inte negligera att jag tillhör en av Sveriges främsta kulturfamiljer, men om man känner till historien om när det knappt gick runt, då tror jag att man förstår att det kunde ha gått käpprätt åt helvete, säger Rudolf Nordström.

Hjälp från Christian Falk

Hemma strömmade musiken från hans pappas ateljé, själv spelade han piano som ung, men slutade i tonåren.

- Jag blev rånad ganska många gånger i Högdalen när jag var i 13-årsåldern, det satte ganska djupa spår i mig. Jag tyckte det var mindre kul att ta mina inlines och åka till pianolektionerna, så jag började hålla på med min dator hemma.

Rudolf Nordström blev vad han själv kallar "en storpirat" – på datorn laddade han ner ett gediget musikbibliotek och sorterade ut sina favoriter. När föräldrarna upptäckte sonens intresse parade de ihop honom med vännen, musikern och diskjockeyn Christian Falk, som kom att bli en förebild för Rudolf Nordström.

- I och med att mina föräldrar är bildkonstnärer hade det naturliga varit att också bli det. Men Christian, hela hans liv var musik. Han sade att "om du går in i det här så kan du också leva på det, du behöver inte ha det som ett fritidsintresse".

Natten i fokus

Nu släpper Mr Tophat "Dusk to dawn part III" – sammanlagt är debutalbumet över tre timmar långt och det krävde mer än 4 000 timmar i studion. Från skymning till gryning – natten, tiden när klubbmusiken går som varmast. Natten påminner också Rudolf Nordström om hur någonting dör och stelnar.

Mot slutet av 2015 tog ett långvarigt förhållande slut, hösten därefter befann han sig på Ibiza med Robyn. Där tog temat form. Ena stunden var det fem grader och åska, andra stunden var det 30 grader och sol.

- Den dramatiken påminde mig mycket om min ex-relation. Hur det plötsligt kan storma och blixtra, fyra timmar senare är det lugnt, säger han.

Techno och Bach

På albumet blandar Rudolf Nordström edm med klassisk musik. Han tog med vännen Per-Erik Adamsson till studion och började mixa flöjt med techno. Först av allt hörs "Matteuspassionen" av Bach.

- Det är egentligen en koral som Per-Erik spelar, sju olika stämmor på flöjt. Det finns bara en enda sampling på hela albumet, och det är också det som har tagit tid. Tidigare har jag jobbat med loopar och samplingar, den här gången ville jag testa att göra det från grunden.

För honom är historien en viktig del av musikskapandet, och det gäller inte bara 1700-talsgenier som Johann Sebastian Bach.

- Många unga i dag glömmer bort historien. De vet inte ens vem Jeff Mills eller Felix Da Housecat är, men de lyssnar på Swedish House Mafia. För mig har historien varit intressant för att förstå hur man ska ta det vidare, säger han.